Галант призова за спиране на "спорните съдебни реформи" на правителството

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху уволни днес министъра на отбраната Йоав Галант, ден след като той призова за спиране на "спорните съдебни реформи" на правителството, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

В деня, в който 200 000 души излязоха по улиците на Тел Авив, за да протестират срещу реформите, Галант - който беше твърд съюзник на Нетаняху заяви, че "трябва да спрем законодателния процес" за един месец с оглед на неговото разделение.

Десетки хиляди протестираха в кварталите на ортодоксалните евреи в Израел

Плановете за предоставяне на по-голям контрол на политиците и за намаляване на ролята на Върховния съд бяха поставени под въпрос от основните съюзници на Израел, включително от Съединените щати, като същевременно редовно предизвикват протести в Израел.

"Нарастващият социален разрив си проправи път в (армията) и агенциите за сигурност. Това е ясна, непосредствена и осезаема заплаха за сигурността на Израел", заяви Галант, който е член на дясната партия "Ликуд" на самия Нетаняху.

Протестиращи в Израел се облякоха като героини от роман (СНИМКИ+ВИДЕО)

"Аз съм привърженик на ценностите на Ликуд... и поставянето на държавата Израел над всичко... но големите промени на национално ниво трябва да бъдат направени чрез обсъждания и диалог", каза той.

Днес Нетаняху реши да "уволни министъра на отбраната Йоав Галант", се казва в кратко изявление на кабинета на премиера.

Лидерът на опозицията Лапид приветства коментарите на Галант като "смела и жизненоважна стъпка за сигурността на Израел".

Нови протести срещу съдебната реформа в Тел Авив

Галант призова за спиране на работата преди законодателите да гласуват през следващата седмица по централна част от предложенията на правителството, която ще промени начина на назначаване на съдиите.

Двама други депутати от "Ликуд" изразиха подкрепата си за Галант в Туитър, което повдигна въпроса дали правителството ще може да разчита на мнозинство, ако пристъпи към гласуване.

Галант е първата жертва, но други високопоставени служители също изразиха резерви.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.