Полицията използва водни струи срещу демонстрантите

Масови спонтанни протести избухнаха в Израел, след като премиерът Бенямин Нетаняху уволни министъра на отбраната. Йов Галант се противопостави на спорната реформа на правосъдната система, като я нарече "непосредствена и съществена заплаха" за сигурността на държавата.
Наложи се полицията да използва водни струи, за да отблъсне протестиращите, преминали барикадите на резиденцията на Нетаняху.

Гневът на израелците срещу правителството на Бенямин Нетаняху се разраства. Хиляди излязоха по улиците на градове в цялата страна снощи, за да изразят недоволството си, след като премиерът уволни министъра на отбраната. Протестиращите в Тел Авив блокираха главната магистрала и запалиха огньове, а пътното плато се превърна в море от знамена.

"Бях войник в шестдневната война, бях ранен през войната от 73-а. Ние се борим за демократична либерална държава от западен тип. Сега те искат да ни превърнат в теокрация като Иран и диктатура на престъпници", твърди Беня Бинкен, протестиращ от Тел Авив.

В Йерусалим, хиляди хора се събраха пред частната резиденция на Нетаняху. Стигна се до сблъсъци, а полицията използва водно оръдие, за да разпръсна тълпата.

В събота Йоав Галант поиска от коалицията на Нетаняху да изчака до края на еврейския празник Пасха, който започва на 5 април, преди да продължи с противоречивия си план за преразглеждане на съдебната система.

Съдебната реформа на правителството има за цел да увеличи властта на избраните длъжностни лица над тази на магистратите. Според противниците му обаче проектът застрашава демократичния характер на Израел. В понеделник израелският президент Исак Херцог се присъедини към критиците, като призова правителството незабавно да спре работата по реформата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.