Близо 2000 демонстранти се събраха днес в Прага

Чешките профсъюзи се присъединиха днес към опозиционни партии в протест срещу предложението на правителството за повишаване на възрастта за пенсиониране с четири години до 68-годишна възраст.

Близо 2000 демонстранти се събраха днес пред канцеларията на правителството в столицата Прага, за да изразят недоволството си от плана.

"Определено не сме съгласни", се посочва в прието на митинга писмо. "Ще се защитаваме", каза председателят на профсъюза КОВО Роман Дюрчо, който организира демонстрацията.

Министърът на труда и социалните грижи Мариан Юречка неотдавна изглежда отстъпи от първоначалното предложение за пенсионна реформа, но министерството му посочи в изявление, че повишаването на пенсионната възраст остава първостепенна задача.

Ще бъде ли приета пенсионната реформа във Франция, въпреки протестите

Правителството все още не е финализирало плана за пенсионната реформа, която смята за необходима за запазване на жизнеспособността на пенсионната система.

Лидери на опозиционни парламентарни и извънпарламентарни партии взеха участие в демонстрацията, включително лидерът на центристката партия "Действие на недоволните граждани" (АНО), председателите на антиимигрантското движение "Свобода и пряка демокрация" и на крайнолявата Комунистическа партия.

Приетият неотдавна план за повишаване на възрастта за пенсиониране във Франция от 62 на 64 години провокира масови протести.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА, Алексей Маргоевски