Коментар на Милен Керемедчиев и Мария Конакчиева

Сблъсъци между полицията и протестиращите избухнаха в Париж, когато десетки хиляди протестираха във френската столица срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон. Протестните движения срещу пенсионната реформа се превърнаха в най-голямата вътрешна криза на втория мандат на президента, като по улиците на Париж и други градове ежедневно има сблъсъци между полицията и протестиращите. 

Дипломатът Милен Керемедчиев отбеляза, че на протестите има предимно млади хора, които работят от много ранна възраст, а социалната система започва да изнемогва. "Младите не виждат бъдещето си напред, тепърва трябва да купуват жилища и да издържат семействата си. Увеличението на възрастта за пенсия с две години ги кара да се съмняват, че ще доживеят до пенсиониране. Може би ще има ново избухване през уикенда, реформата ще мине, но ще коства тежък политически удар. Няма връщане назад, протестите ще заглъхнат", подчерта той. 

ПРОТЕСТИТЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ: Нови палежи и сблъсъци в Париж и други френски градове

Според него Марин льо Пен все повече приближава Макрон като подкрепа. "Национализмът чука на вратата на всеки повече държави. Има сериозни протести и в Германия, против войната и изпращането на оръжия за Украйна. Ако не се състави правителство и у нас, ще се стигне до по-сериозна икономическа криза", прогнозира Керемедчиев.

От своя страна Мария Конакчиева от Френския институт в София смята, че в момента не става дума само за пенсионната реформа, французите постоянно се борят за нещо. "Осем пъти се е увеличил тока във Франция. Хората там не искат да учат, на 16-17 години работят тежък физически труд, не искат да работят до 64 години. Макрон вече ще управлява много по-трудно, защото няма мнозинство в парламента. Десницата ще се разпадне", смята тя.

По думите ѝ Макрон иска да увеличи пет пъти парите за въоръжение. "Светът изживява енергийна и военна криза. Всички искат да минат на военно управление. Ако нямаше война, не знам колко време Макрон можеше да удържи това правителство", коментира Конакчиева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.