Стотици ученици бяха евакуирани

Трима задържани за бомбените заплахи в училища в последните дни. Сред тях има и непълнолетни. На този фон, вълната от заплашителни имейли не спря и днес и засяга пряко все повече български семейства. В София много училища остават затворени и утре. В Пловдив обявиха петък за неучебен ден за всички.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Под прицела на онлайн закани и днес се оказаха десетки училища от цялата страна. Най-много в Стара Загора, Бургас, Варна и Добрич. Заплахите стават все по-различни като съдържание и все по-агресивни, отчитат директори. Променят се постоянно и подателите на съобщенията.

Първоизточникът на атаките все още не е установен, обяви вътрешният министър Иван Демерджиев. Задържаните лица са определени като „последователи”, които са решили да се включат, за да допринесат за страха.

Утре ще бъдат обявени нови правила и процедури за реакция в училищата, така че да се снеме отговорност от директорите дали да се евакуират ученици и да се прекъсне учебният процес и финалното решение да е на МВР.

Заплахите не идват от едно и също място, показва проверката на службите.

„Въвличат лавина от „последователи”. Хора, които също се опитват да се правят на атентатори. Вече имаме задържани в различни градове на страната, които очевидно не са част от каналите, от които идват хибридните заплахи”, посочи вътрешният министър Иван Демерджиев.

Експерти по киберсигурност също допускат, че е възможно атаката да е тръгнала от един източник, но да е подета като вълна от други напълно независими един от друг хора.

„Копират това нещо и го възпроизвеждат по същия начин. Или това да е елемент на същата кампания, която просто продължава, и се сменя източникът”, обясни експертът по киберсигурност Борис Гончаров.


Вътрешният министър посъветва директорите да не затварят училища. Процедурата какво да се прави при сигнал за бомба ще бъде обявена утре.

„МВР и службите ще поемат ангажимента да преценяват реалната опасност, така че няма да се стигне до затваряне на училища и пропускане на занятия”, каза още Демерджиев.

Родители от Пловдив приеха новината за неучебния ден утре с облекчение, тъй като сега, по думите им, се създава хаос след всяка евакуация.

В столичното 43 ОУ пък са намерили друго решение - големите ученици днес и утре учат онлайн, а само малките - присъствено. Освен сигнал за бомба, там са пристигнали и други притеснителни писма.

„Беше отправена заплаха към работещите в училището и учениците за саморазправа, взривяване и разстрел. Че ще се нахлуе на територията на училището”, коментира директорът на 43 ОУ „Христо Смирненски” Снежина Георгиева.


Учители обаче се притесняват за психологическите последици върху децата. „Малките ученици приемат такава ситуация доста тревожно. При най-малките от тях, в първия ден от евакуацията, имаше сълзи и доста тревожни личица”, добави Георгиева.

Случващото се вече рефлектира и при деца от Бургас, където днес затвориха 14 училища. Все по-голяма тревога има и у родители. В Стара Загора и днес десетки семейства взеха децата си по-рано от училище заради заплахи.

„Национално погледнато, като сценарий е доста нереалистичен, но това не го прави невъзможен. Винаги има едно „ако”. Когато говорим за деца няма как да изключим тревогите и да се дистанцираме от това какво може да се случи”, каза още Гончаров.

В атаките се включиха и ученици. Деца от Сливен и Нова Загора подадоха сигнали за бомба по телефона. Бързо обаче са идентифицирани, а обяснението им пред полицаите е, че не им се ходи на училище.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.