И бързият избор на председател не е гаранция за разговори между партиите, смята тя

И бързият избор на председател не е гаранция за разговори между партиите. Ако ГЕРБ предложат Росен Желязков, а ДПС, БСП и ИТН подкрепят кандидатурата му, той ще бъде избран за председател. Математически има вариант този избор да се случи бързо. Това каза социологът Евелина Славкова за "Денят на живо".

КОЙ С КОГО СЛЕД ИЗБОРИТЕ: Възможна ли е коалиция между първите две формации?

"В някакъв момент ще бъдем свидетели на сближаване на политическите формации, не знам дали в този парламент. Не е задължително да са приятели и да са в много добри отношения - въпросът е да могат да си говорят. Дали няма да има диалог ще проличи през декларациите на партиите и през това колко лесен ще бъде изборът за председател на НС. Няма да бъде бърз изборът на председател, но се надявам да не бъде като в 48-то НС. Посланието тогава беше, че в рамките му няма да се създаде правителство", коментира тя. 

По думите ѝ сега Борисов казва, че ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не успеят да се разберат, отиваме отново на избори. "Предната седмица той сякаш обмисляше и други варианти. На шести избори всички формации ще калкулират загуби, защото хората се измориха в толкова кратки периоди да ходят на избори. Разликите между двете коалиции няма да се увеличат така че ПП да могат да управляват сами. Протестен вот събира и "Възраждане". Лена Бориславова най-вероятно ще се занимава наистина с подготовката на местните избори", заяви Славкова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.