Представители на двете коалиции проведоха разговори за бюджета

Експерти във финансовата сфера от коалициите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се събраха на среща в парламента в сряда. Те обсъдиха параметрите на държавния бюджет, който трябва да бъде внесен за гласуване в пленарна зала до края на април.

След срещата представители на двете коалиции обявиха, че са се обединили около параметрите, които трябва да включва план-сметката на държавата - 3-процентен дефицит, запазване размера на данъците, индексиране на пенсиите по швейцарското правило и поддържане на учителските заплати в размер на 125% от средното възнаграждение за страната. Потвърждава се и стремежът към еврозоната.

Депутатите избраха Росен Желязков за председател на парламента

„Успяхме да излезем извън режима на обичайните публични наддавания и стигнахме до няколко общи виждания. На първо място – финансирана, благоразумна финансова политика, така че да не се лишаваме от разходи за развитие”, каза Деница Сачева от ГЕРБ.

Двете коалиции обаче не са единодушни за това кой трябва да внесе новия бюджет. Според ГЕРБ-СДС това е задължение на редовно правителство. От ПП-ДБ обаче смятат, че план-сметката ще бъде внесена от служебния кабинет, тъй като срокът е твърде кратък.

 

 

„За да може да се приеме бюджет до средата на юни, процесът трябва да започне до 1-2 седмици”, подчерта Асен Василев.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не дадоха конкретен отговор на въпроса дали някой измежду двете коалиции ще пише бюджет.

Преди да бъде внесена в парламента, финансовата рамка има дълъг път. Трябва да бъде одобрена от Тристранния съвет, а след това и от Министерския съвет. Това е възможно да стане на 26 април. След като стигне и до Народното събрание, депутатите могат да променят написаното от правителството.

А въпреки изтичащите срокове, на днешното заседание на Министерския съвет темата за бюджета и приближаващия срок за внасянето му не беше на дневен ред.

"Няма да коментирам сега такива въпроси. Събрали сме се по друг повод, съжалявам, но няма да отговарям на такива въпроси", каза министърът на икономиката Никола Стоянов пред журналисти.

ВСИЧКО ЗА НОВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.