Това обяви лидерът на БСП в парламента

В програмата на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ има важни закони, но и такива, които няма да подкрепим. От днес внасяме в деловодството на Народното събрание наша собствена законодателна програма. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Внасяме законопроект МРЗ да бъде 50% от средната заплата от юли 2023 г. Внасяме и няколко поправки в Наказателно-процесуалния кодекс - за шофиране в пияно и дрогирано състояние, повишаване на наказанията - двойно за трафик на мигранти”, обяви тя.

„Ще внесем и редица социални мерки - освобождаване на хората до 26 г. от заплащане на данък, безплатни лекарства за деца - всички мерки, за които настояваме от години. Със сигурност трябва да се увеличи събираемостта на данъците. Ние не сме привърженици на идеята да се потиска 3% дефицит и да влизаме сега в еврозоната - не сме подготвени, за да се случи това веднага”, каза още лидерът на БСП.


Нинова определи консултациите с президента като формални. „ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са еднакви по приоритети - те се караха кой краде повече, така че очакваме да се разберат - имат еднаква позиция по Еврозоната, джендър идеологията, даването на оръжия за Украйна”, подчерта тя.

Относно бюджета лидерът на БСП каза, че ако план-сметката на държавата се внесе от служебния кабинет, те ще предложат промени между първо и второ четене. Ако пък се предложи от редовен кабинет, сформиран от първата и втората политически сили, то левицата ще се внесе своите предложения и ще се бори за тях.

Нинова уточни, че са на една позиция с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по темите за ПВУ, съдебната реформа и Шенген.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС