Въпреки увеличението в цените на суровините и консумативите, компанията продължава да използва същата технология

Млечните продукти на „Димитър Маджаров“ имат над 10 награди за качество, технология и оригинален вкус. Фирмата предлага 40 основни млечни продукта в различни разфасовки – кисело и прясно мляко, сирене, кашкавал, напитки (айрян и кефир), млечни деликатеси (крем сирене, катък, извара, масло), грил серия, био серия, Light и „Златна селекция“. Използва само свежо краве, овче, козе и биволско мляко на български доставчици. Каква е равносметката за млечните продукти от „Димитър Маджаров“ и какво да очакваме през 2023 г.? 

Продажбите на млечни продукти от „Димитър Маджаров“

Млечните продукти на „Димитър Маджаров“ запазват позициите си като обем през 2022 г. Въпреки увеличението в цените на суровините и консумативите, компанията продължава да използва същата технология и да прави продуктите си само от свежо българско мляко. С най-голям (над 50%) дял в оборота е сиренето. Следват кашкавал (29%), кисело (11%) и прясно мляко (5%). Над 70% от продажбите са от търговски вериги.  

Прясно мляко

Прясното мляко като категория е с ръст от 160% в обем през 2022 г. спрямо 2021 г. Най-търсено е прясното мляко с 3.6% масленост. Това с 4.5% масленост е без аналог на българския пазар. „Димитър Маджаров“ започва производство на прясно мляко през пролетта на 2021 г. чрез инвестиция от 500 000 евро. 

Кашкавал  

Кашкавалите регистрират ръст от 5% в обем през 2022 г. спрямо 2021 г. Най-търсени са българските кашкавали по БДС от краве, овче и козе мляко. За производството на 1 кг кашкавал от краве мляко по БДС „Димитър Маджаров“ използва между 10 и 11 литра свежо българско мляко. 

Сирене

Сирената по БДС са натурални продукти от 100% свежо мляко и българска закваска. Те са най-продаваната категория извън България, като през 2022 г. се запазват нивата от 2021 г. Най-търсени в чужбина са краве, овче и козе сирене както в кутия, така и във вакуум опаковка. У нас най-продаваното сирене е във вакуум. За 1 кг краве сирене по БДС „Димитър Маджаров“ използва между 6.5 и 7 литра краве мляко.  

Причини за доброто представяне

Производствените условия, използването само на българска суровина и БДС технология, контролът на качеството и спазването на международни хранителни стандарти са част от причините за доброто представяне на млечните продукти на „Димитър Маджаров“. Отличният брандинг, съчетанието на превъзходен вкус с качествена българска суровина, както и стремежът непрекъснато да се разнообразява асортимента – също. 

Условия на производство

Мандрата в гр. Стамболийски преработва всеки ден до 80 тона мляко и отговаря на всички европейски хранително-вкусови изисквания. Половината от оборудването за сиренето и кашкавала е на български фирми. Направено е специално за български млечни продукти. Хигиенни процедури са въведени на всички нива – персонал, машини, производствени помещения, съблекални – и се спазват безотказно. Заетите в производството са с 10-15 годишен стаж и знаят какво означава поддържане на хигиената и качеството.     

Качествена българска суровина

Суровината е еднаква за всички млечни продукти – сирене, напитки, деликатеси, различните серии. Тя е само от свежо българско мляко на първа категория ферми. Ако суровината не отговаря дори на едно изискване, „Димитър Маджаров“ я връща на доставчика. В млечните продукти не се добавят никакви изкуствени протеини, сухо мляко, консерванти. Млякото е с натурален вкус и аромат на мляко. Сиренето е плътно и се отчупва на цели парчета. Кашкавалът е еластичен и при нарязване се навива на рулце.   

Класическа технология по БДС

В компанията работят по отраслови норми, технологии и Български държавен стандарт от 90-те години на XX век. Повечето от млечните продукти са по БДС, с оригинална закваска Lactobacillus bulgaricus, изолирана в България. Млечните продукти на „Димитър Маджаров“ също така зреят дълго: кравето сирене – 45 дни, овчето – 60 дни, кашкавалите – до 90 дни. На това се дължи и автентичният им вкус.   

Как се контролира качеството

Входящ и изходящ контрол на качеството се упражнява съгласно изискванията на БДС стандарта. Производството на „Димитър Маджаров“ покрива и изискванията на био стандарта, Добрите производствени практики (GMP), НАССР и International Food Standard. Повечето от тези стандарти са внедрени по инициатива на самата фирма с цел още по-строг контрол на качеството. Те се подновяват само след дълъг процес от проверки и независим одит.   

Разнообразен асортимент

“Димитър Маджаров” непрекъснато разнообразява асортимента на своите млечни продукти. В края на 2022 г. компанията лансира био прясно и кисело мляко, кашкавал и сирене. И в четирите биопродукта се използва българско мляко от контролирана ферма, в която животните се хранят на свободна паша в екологично чист район поне 9 месеца в годината. Засега най-силно е търсенето на био прясното мляко.   

Какво да очакваме през 2023 г.?

През 2023 г. компанията ще обнови етикетите на стандартните сирена и кашкавали от краве, овче, биволско и козе мляко. С нови опаковки ще са катъкът и крема сиренето. В унисон с потребителското търсене на удобство при приготвяне и сервиране на храна, „Димитър Маджаров“ ще предложи предварително нарязано в кутия сирене по БДС от първокласно мляко и традиционна закваска. Нова машина за кутии и изцяло нова серия безлактозни продукти са сред другите планове на компанията.