Промяната влиза в сила от днес

Българската народна банка определи от 1 май основният лихвен процент да е 2,77 на сто при 2,47 миналия месец. На практика този показател е само технически, но е ясно доказателство за движението на лихвите нагоре.

Припомняме, че в края на миналата седмица Българската народна банка обяви първото от години повишаване на т.нар. задължителни минимални резерви за търговските банки. Целта на упражнението е рязко затягане на кредитирането. Причината - доста бавната трансмисия на прехвърляне на политиката на борбата с инфлацията чрез повишени лихви на Европейската централна банка към България.

Ще се увеличат ли месечните вноски по отпуснатите вече кредити след мерките на БНБ

Това означава, че така наречените буфери на банките у нас се поддържат, за да защитят системата при проблем, но и могат да се използват като антиинфлационно средство. Когато процентът на буфера се увеличава, банките трябва да отделят повече от своите пари в него и така да свият обема на средствата, които могат да отпуснат като кредит.

Свитото кредитиране охлажда икономиката, забавя търсенето и оттам - забавя инфлацията. В момента БНБ увеличава обема на парите, които банките трябва да задържат в нейните трезори, за да не продължават да ги изливат под формата на кредити.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.