Музикалната селекция е одобрена лично от новия монарх

Българският виртуозен цигулар Васко Василев е главен концертмайстор на оркестъра за коронацията на крал Чарлз III. Той подписва специален договор, който го задължава да не разкрива детайли около церемонията. 

СНИМКИ ОТ КОРОНАЦИЯТА НА БРИТАНСКИЯ МОНАРХ ВИЖТЕ ТУК

"Това беше голяма изненада за мен, защото изведнъж се оказа, че вече не съм само концертмайстор на Кралската опера, а на самия крал. Това е традиция и е нещо жестоко. Много съм щастлив, че ще бъда част от историята. Знам, че ще имаме най-хубавите места за коронацията като музиканти", обясни той. 

Музикалната селекция е одобрена лично от новия монарх и съдържа компилация от традиционна и съвременна музика. "Едната от песните е от поп композитор, другата от филмов. Трета е класическа, четвърта е за хор. Ще има много голям избор от музика, дори се учудих, че са цели 45 минути. Крал Чарлз е голям меломан, той е патронът на операта и идва много често. Свирил съм почти във всички дворци за него. Вечеряли сме заедно на една маса, много добре го познавам. Много харесва жените и музиката. Той е челист, затова има особено отношение към музиката", разказва Василев. 

Васко Василев ще бъде концертмайстор на оркестъра за коронацията на крал Чарлз III

Coronation Orchestra е името на специалния оркестър, който обедини музиканти от всички оркестри в Обединеното кралство. Концертът е под диригентството на сър Антонио Папано.

Василев разкрива, че през годините е свирил на Тодор Живков, Горбачов, Чаушеску и разбира се, Елизабет II. Споделя, че Путин също цени много музиката.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАЦИЯТА НА КРАЛЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.