От ГЕРБ очакват диалогът с ПП-ДБ да продължи

Кандидатът на ГЕРБ за премиер Мария Габриел обяви, че ще върне изпълнен първия мандат на президента. Това означава, че ще бъде предложен проектосъстав на правителство с мандата на ГЕРБ-СДС.

ПП-ДБ, БСП и „Възраждане” вече обявиха, че няма да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ и премиер Габриел.

Мария Габриел: Ще изпълня мандата

Въпреки вече два категорични отказа за подкрепа на първия мандат, от ГЕРБ обявиха, че продължават с втора стъпка - разговори за министерски постове.

„Подкрепа за правителство с първия мандат, с ясни теми и вече ще си говорим за министерски постове. Ще изпълня мандата”, заяви Габриел.

От ГЕРБ очакват диалогът с ПП-ДБ да продължи.

„Гласувахме председател на Правната комисия, така че нямат мотив да казват, че има криза в доверието. Без нас, без ДПС, без „Възраждане” и ИТН стават 152 „против” и те са в огледална позиция. Ако не стане в първия, няма да стане и във втория”, заяви Борисов.

Подобна позиция изрази по-рано и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който подчерта, че шансовете на първия мандат на са изчерпани.

„Чисто аритметически - народните представители на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” са над 140”, каза Карадайъ.  И допълни, че „не разбира логиката на ПП-ДБ да не подкрепят първия мандат, но да търсят подкрепа за втория.

От ПП-ДБ обаче и днес заявиха категорично- единственият вариант е втория мандат. И ще разговарят с всички.

„Не е въпрос на „нати куклите дай ми парцалките”. Това, което се предлага с първия мандат, не може да реши големите проблеми на България. Въпросът е кой може да предложи формула, фокусирана върху истинските решения. Ще се опитаме това да направим във втория мандат”, каза Христо Иванов.

БСП вече завиха, че няма да подкрепят първия мандат. А според „Възраждане” най-добрият вариант са нови избори.

От „Има такъв народ” обявиха, че ще изчакат разговорите да приключат, преди да решат. Но подчертаха, че за да обмислят подкрепа за вторите е необходима промяна в състава на вече предложения кабинет. „Предложеното вече нещо като състав на кабинет ясно показа, че може би не това е нещото”, обясни Ивайло Вълчев от ИТН.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.