СУ „Св. Климент Охридски” беше флагманът на демократичните промени, припомня последният шеф на ДКМС

Преди 33 години последният първи секретар на Комсомола – Росен Карадимов остава начело на ДКМС едва няколко месеца. Все едно да си купиш фабрика на 8 септември 1944 година. Може би ще се изненадате, но бащата на Росен Карадимов е бил опозиционер на комунистическата партия и само вътрешни партийни машинации го спират да стане депутат от БЗНС във Великото Народно събрание през 1946 година. Неговата майка Калина Карадимова е едно от светилата на акушер-гинекологията в Ямбол, а в знак на благодарност на нейно име е кръстена улица в града.

Той е един от възпитаниците на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК). Елитната гимназия е замислена и създадена от Людмила Живкова. „Идеята беше старобългарският да се наложи като трети официален мъртъв език. Тези кадри трябваше да учат по програма в най-елитните световни университети и връщайки се в България да бъде обособен център за древни езици и култури, който да стане притегателен към чуждестранни студенти, които заедно със свръх високото ниво на класическо образование да бъде прокарана идеята за признаване на старобългарския на световно ниво – редом с латинския и старогръцкия. Смъртта на Людмила Живкова прекъсна това”, разказа Карадимов.

По думите му Софийският университет „Св. Климент Охридски” беше флагманът на демократичните промени. „Промените започнаха първо от русенската съпротива (на Екогласност) и една партийна конференция на университетската организация, която беше 1986-га година, припомня си той. След конференцията е разформирована университетската организация”, каза Росен Карадимов.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.