Пречистването на водата може да се извърши чрез съчетаване на различни филтри

За да си осигури качествена вода за пиене, днес всяко домакинство се стреми да открие най-икономичния и ефективен начин за пречистване на чешмяна вода. За домашно ползване обикновено се прибягва до система за филтрация, поставена под мивката, а за офиса се предпочитат иновативните машини за вода. 

Пречистването на водата може да се извърши чрез съчетаване на различни филтри. Един от най-ефикасните методи е обратната осмоза – процес, който е изцяло физичен, а използваната мембрана пропуска само молекулите на водата, които са много малки. Този надежден метод се използва дори в индустрията за пречистване на силно замърсени води.

Независимо дали търсите начин да осигурите филтрирана вода за семейството си, или за служителите си на работното място, със система за обратна осмоза ще получите различни предимства. Вижте 5 от тях:

Отстраняване на почти всички замърсители

Системите за обратна осмоза използват до 4, 5 или повече степени на филтрация. Фините пори на мембраната премахват замърсителите до 99%, като сред тях са олово, хлор, азбест и над 80 други примеси: живак, арсен, хлорид и др. Филтрират се не само по-големите, но и разтворените вещества като минерали, бактерии, гъбички, вируси и др. Пречистването е много по-ефикасно от това, извършвано само с карбонов филтър, който не отстранява определени замърсители.

Осигурява вода и храна с подобрен вкус

Понеже системите за обратна осмоза премахват примесите на почти 99%, подобряват не само външния вид и миризмата, но и цялостния вкус на водата. Приготвянето на чай, кафе или на всякакви различни храни с пречистената по този начин вода гарантирано ще им придаде по-добър вкус. Ако водата е необработена, минералите и химикалите в нея могат да променят качеството на ястията и напитките, защото при варенето бактериите умират, но всички други примеси остават.

По-добрият вкус на пречистената с обратна осмоза вода помага на хората да консумират повече от тази живителна течност, предпочитайки я в ежедневието си пред не толкова здравословните газирани или други подсладени напитки.

Носи ползи за здравето

Въпреки че чешмяната вода се обработва от пречиствателните станции, няма гаранция, че в нея не остават ръжда от тръбите, пестициди, нитрати и др. Освен това добавеният хлор, смесен с органични съединения, води до образуване на трихалометани, които произвеждат канцерогенните свободни радикали.

Ако във водата има например олово, то може да доведе до хипертония, а никелът, кобалтът и цинкът увреждат черния дроб.

Благодарение на ефективното действие на осмотичната мембрана, тези и много други рискови за здравето замърсители ще бъдат премахнати.

Спестява време и средства

Когато направите инвестиция в система с обратна осмоза, няма да има нужда да купувате постоянно бутилирана вода. Ангажиментите по пренасянето на бутилките и съхраняването им също отпадат, особено ако те са предназначени за офиса и са още повече на брой.

Ако се колебаете между различни видове пречистващи системи, обърнете внимание, че със закупуването на машина за вода с обратна осмоза ще спестите и от разходи за електричество. Съвременните системи са мощни и ефективни, но всъщност нямат нужда от никакво електричество. Те се възползват единствено от водното налягане, тъй като се свързват директно с водоснабдяването в дома или офиса ви. 

Така със сигурност получавате чиста вода винаги при поискване, без да се притеснявате от излишно харчене на време и средства.

Лесна поддръжка

Обслужването на системата с обратна осмоза е просто и икономично. Единственото, което трябва да правите, е да сменяте редовно филтрите и мембраната. Филтрите изискват смяна на 6 месеца, а мембраната – на 2 г., като при нея това зависи от качеството на водата и колко често се използва системата.

Освен всички други ползи, системата с обратна осмоза е и екологично решение. Ако търсите най-добрия начин за филтриране на вода, осмотичната филтрация ще бъде вашият ефективен, здравословен и рентабилен избор.