Двете формации взеха решение за съвместно управление

След решението за общо правителство, разговорите между първите две формации за управленска програма продължават. Не стихват и политическите реакции след историческото решение ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната – Демократична България” да излъчат премиери на ротационен принцип. Още в понеделник темата коментираха от „Възраждане” и „Има такъв народ”, докато от ДПС и БСП запазват мълчание.

Историческо решение: Опонентите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще управляват заедно (ОБЗОР)

Идеята е евентуалният бъдещ редовен кабинет да работи 18 месеца. В първите 9 от тях премиер ще бъде Николай Денков от „Продължаваме Промяната”, а Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи. Във втората половина от управлението се предлага Габриел да бъде министър-председател, а Денков неин заместник.

Прецедент ли е решението за премиер на ротация

До споразумението за ротация се стигнало след интензивни преговори между лидерите на първите две коалиции в парламента през уикенда. Основната цел на евентуалното бъдещо правителство ще бъде събиране на конституционно мнозинство за съдебна реформа.

Всичко това ще се случи през втория мандат, който трябва да бъде връчен на ПП-ДБ.

Още вчера президентът Румен Радев анонсира, че ще го връчи в следващите дни. И предупреди политиците, че някои компромиси са трудно обясними пред избирателите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.