Те настояват за увеличение на заплатите с поне 30%

Служители на НОИ излязоха на едночасова предупредителна стачка в цялата страна, организирана от КНСБ и КТ „Подкрепа. В нея се включиха над 2000 души. Искането на служителите е за поне 30% увеличение на заплатите със задна дата.

Любослав Костов: Държавата е на стол с един крак от финансова гледна точка

Предупредителната стачка продължи час. Под прозорците на НОИ в София синдикалисти и служители призоваваха трудът им да бъде оценен адекватно.

„Никой не знае за какъв къртовски труд става въпрос. Имаме обедни почивки, които не ползваме. Идваме преди работно време. Имаме срокове за спазване и напрежението е невероятно”, каза Фани Танева.

„Това е заплатата на служител на НОИ, 860 лв. - чисто. Не може да разчитаме на специфичните знания и умения на НОИ, които отговарят за базови политики, и да подценяваме техния труд. Очакваме те да бъдат мотивирани, любезни и усмихнати”, посочи Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.


В Бургас служители спряха работа преди обяд. Според тях заплатите им са обидно ниски за труда, който извършват. А желаещи да започнат работа заради ниските възнаграждения - няма

„Чувстваме се обидени, защото всяко едно решение на парламента винаги е за пенсиите, което отнасяме ние, но нас никъде не ни включват”, смята Златина Георгиева.

Работещи в НОИ - Враца също подкрепиха колегите си в страната за 30% ръст на заплащането

„Това е минимумът, който искаме. Защото това е специализирана администрация, в която си трябва образование, ценз. Поне реално да оценят нашия труд”, настоя Валя Тодорова.


Промяна в заплатите на служителите обаче не може да има на този етап, казват от управата на НОИ. Това би било възможно, ако се приеме нов закон на бюджета за Държавното обществено осигуряване.

„30% е доста високо като искане. В Бюджета на НОИ не разполагаме с такива средства, тъй като това би струвало още 30 млн.”, коментира управителят на НОИ-София Ивайло Иванов

„Ако скоро няма приет бюджет, работниците и служителите няма да издържат и ще започнат стачки”, обяви Тодор Капитанов от КНСБ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.