Общото време на излъчване беше около един час

Европейската космическа агенция (ЕКА) излъчи на живо в петък изображения на Марс, направени в реално време от сондата "Марс Експрес", съобщи Асошиейтед прес.

Запис е публикуван на официалния канал на ЕКА в YouTube.

Общото време на излъчване беше около един час. Снимките на Червената планета се променяха приблизително на 50 секунди. Предаването беше прекъсвано на моменти от силен дъжд на мястото, където е приемателната антена в Испания.

Първите кадри показаха около една трета от Марс, който постепенно ставаше все по-голям, а след това започна да се смалява, докато космическия апарат обикаляше около планетата.

"Ако сега бяхте на апарата "Марс Експрес" . . . щяхте да виждате това", каза инж. Саймън Ууд от мисията.  "Обикновено не получаваме образи по този начин.

Снимки и други данни обикновено се съхраняват от космическия апарат и по-късно се предават до Земята, когато антената му може да бъде насочена към нас, обясни Ууд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Христина Терзиева, БТА