От ПП-ДБ отказаха да влязат в зала и обвиниха ГЕРБ в задкулисна коалиция с ДПС и „Възраждане”

Втвърдяване на отношенията в управляващото мнозинство. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече се усъмни, че до ротация няма да се стигне. От ПП-ДБ отказаха да влязат в зала и обвиниха ГЕРБ в задкулисна коалиция с ДПС и „Възраждане”. А в основата на спора стои готвената смяна в ръководствата на служби и регулатори.

Напрежението в управляващата формация днес достигна ново ниво, след проведен личен разговор.

„Вчера за първи път в английското посолство се запознах с Лена Бориславова и видях истинските им намерения -да управляват държавата еднолично”, заяви Борисов.

Борисов: ПП-ДБ правят поголовна смяна на кадри в министерства, агенции, искат и регулаторите

Той не уточни какво точно са си казали с Бориславова, но твърди, че вече има сериозни съмнения за общото управление.

„Нали никой от вас не се съмнява, че ротация няма има”, заяви Борисов.

И двете формации виждат проблем при избора на нови ръководители на различните регулатори и служби.

В залата вече бяха приети процедурните правила за избор с гласовете на ГЕРБ и ДПС, докато ПП-ДБ бойкотираха заседанието.

„7 дни им били малко за регулаторите. Ако им стигнат 14 – ще ги направим 14. Питам: какво работиха в правителството? Къде са законите по плана за възстановяване”, попита Борисов.

„Докато имаме правителство, което е много важно за България и вече има успехи – говори се за Шенген, 3% дефицит, ако някой си мисли, че това ще е цената  - във всички регулатори да бъдат заменени хората от това скрито мнозинство на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане”, много се лъжат”, заяви Кирил Петков.

Депутатите от ПП отказаха да влязат в пленарна зала

„Става дума за демонстрация, има ясно поет ангажимент и той е нарушен. Денков и Габриел анонсираха, че първо ще има механизъм, за да не се случи точно това, което виждаме в момента”, каза Христо Иванов.

Въпреки новият скандал, засега и двете формации не дават заявка за сваляне на правителството.

„Ако искате пак служебното правителство на Радев, свалете го. Аз няма да го сваля”, каза Борисов.

„Правителството не се разваля, но трябва ясно да определим характера му. Затова не сме в зала. За да видят всички как ГЕРБ, „Възраждане” и ДПС смятат да подменят характера на управлението. Ще има ротация, ако правителството е правителство на реформите”, заяви Христо Иванов.

ПП-ДБ обаче не изключиха възможна оставка.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.