"Ердоган отвори Турция за руския бизнес", обясни Преслав Райков

В разгара на кризата с нахлуването на „Вагнер” и нейният поход към Москва руският президент Владимир Путин получи подкрепа от много ценен съюзник - турския президент Реджеп Ергодан.

„Военният преврат е твърде сложно нещо, за да се остави само на генералите. Трябва да се осигури единство на армията. За да е успешен един военен преврат, най-добре е да бъде командван от шефовете на армията”. Това заяви Мариян Карагьозов политолог в Института по балканистика в студиото на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Той направи аналогия между опита за преврат в Турция през 2016 г. и случая от тази събота в Русия, когато лидерът на частната армия „Вагнер” Евгений Пригожин „разходи” бойците си в няколко руски градове. „И в руския, и в турския случай, няма такова единство в армията”, обясни Карагьозов.

Според икономиста Преслав Райков, който също бе в студиото, турският президент Реджеп Ердоган е и добър бизнесмен, защото турската икономика се развива въпреки високата инфлация. „Турската икономика е прегрята, нивата на инфлация достигнаха до 80%, в момента са около 41% годишна инфлация. Това значи, че заплатите в държавния сектор се преразглеждат периодично, много бизнеси не могат да планират бизнесите си”, обясни Райков.

Райков припомни стъпките на Ердоган от началото на войната в Украйна – първо да предложи преговори за разрешаване на ситуацията, след това да посредничи при зърнената сделка. „За да осигури доста добър мост и преход на преначертаващите се геополитически коридори. Опитът му да фасилитира един мир между Украйна и Русия го изведе в доста добра позиция в световен план, защото светът гледаше към него малко като на тоталитарен режим”, каза икономистът.

"Макар да смачка опозицията след опита за военен преврат, в последните две години образът на Ердоган се подобри, което допринесе и за икономическото развитие на страната", допълни Райков.

„Турция има нужда от твърда валута, Ердоган отвори Турция за руския бизнес. Влизат капитали, те заобикалят санкциите. Такива места се отвориха в Дубай и в емирствата. Това са бизнеси, които изнасят петрол от Русия, въпреки санкциите, въпреки войната и те не спират”, допълни Райков.

Целия разговор гледайте във видеото. 

 

ВСИЧКО ЗА НАПРЕЖЕНИЕТО В РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.