Помислете кой стил най-добре би отговорил на интериора на вашия дом

Домът е мястото, където се чувстваме най-добре. Поради тази причина е важно да направим всичко възможно, за да бъде той уютен. Изборът на подова настилка е един от най-важните елементи при обзавеждането и затова е добре да се информираме, преди да направим покупка. Как да изберете най-подходящите плочки за пода във своя дом?

Избор на стил

Първата стъпка, преди да направите покупка на плочки за пода, е да определите стила, който искате да постигнете. Има много различни – от модерни и минималистични, до традиционни и ретро:

  1. Модерен стил – характерен е със семпли линии и геометрични форми. Модерните видове често са гладки и гланцирани и се предлагат в голямо разнообразие от цветове.

  2. Традиционен – включва деликатни декорации и изискани модели. Изборът тук се свежда обикновено в пастелни или земни тонове. 

  3. Ретро стил – характеризира със ярки цветове и геометрични дизайни. 

Помислете кой стил най-добре би отговорил на интериора на вашия дом и изберете такава подова настилка, която ще го допълни, съветват специалистите от онлайн магазин Ramois.com.

Между какви видове материал може да избирате?

След като сте определили стила на плочките, следващата стъпка е да изберете подходящия материал. Има различни видове материали, като всеки от тях има своите предимства и недостатъци:

  1. Керамични – те са един от най-популярни, тъй като са издръжливи и лесни за поддръжка. Идеални са за места, като кухнята и банята, където е важно да имате влагоустойчив и лесен за почистване под.

  2. Плочки от естествен камък (мрамор, гранитогрес) – тези видове са изключително издръжливи и предлагат уникален, природен вид. Те са по-скъпи, но създават уникална визия и усещане за лукс.

  3. Плочки, имитиращи дърво – стилно и уютно решение за под. Създават усещане за топлина и природен вид, който не може да бъде постигнат с паркет или ламинат, но поддръжката е доста по-лесна. 

Важно е да помислите за своите нужди и предпочитания, преди да изберете материал за подовото си покритие. Ако имате колебания, винаги може да се обърнете към професионалистите, каквито имат в повечето магазини, които да създадат за вас дизайнерски проект, за да придобиете по-ясна представа за крайния резултат. 

Размер на плочките

Следващият важен аспект при избора е размерът. Понякога той оказва голямо влияние и върху цялостната визия на помещението.

Малки плочки

Те са са идеални за помещения с по-малка квадратура, като тоалетни и бани, защото помагат да се създаде усещане за по-голямо пространство. Също така са отлично решение, ако искате да имате детайлна мозайка или интересен дизайн.

Големи плочки

Големите разновидности са добър избор за по-големи помещения, като хол или голяма кухня. Те могат да помогнат да се създаде усещане за по-широко и отворено пространство. Вземете под внимание, че някои модели, които имат доста по-големи размери, е възможно да не издържат на по-високо натоварване.

Цвят и дизайн

Цветът и дизайнът също играят важна роля при избора на подова настилка. Някои хора предпочитат светли, неутрални цветове, които да придават на помещението свеж и просторен вид, докато други предпочитат тъмни или ярки цветове, за да създадат по-динамичен и интересен интериор.

Като избирате цвета, помислете за общия интериор на вашия дом. Ако сте се решили за модерен и минималистичен интериор, може би бихте предпочели нюанси като бяло, сиво или черно. Ако обаче сте фен на ретро стила, може да се решите за по-ярки и живи цветове. Може да съчетаете два стила – дърво и мрамор, мрамор и гранитогрес, като така ще направите наистина един по-разчупен и модерен вид на своето жилище. 

Какво друго да имате предвид, когато правите своя избор?

Освен гореизброените фактори, има и други важни аспекти, които трябва да вземете под внимание, когато избирате плочки за пода:

  • бюджет – цената може да варира значително в зависимост от материала, размера и дизайна. Определете си бюджет предварително и се старайте да се придържате към него. Не забравяйте да включите и разходите за монтаж, ако няма да го правите сами;

  • устойчивост на износване – в зависимост от това къде ще бъдат поставени, може да се наложи да изберете материал, който е особено устойчив на износване. Ако планирате да поставите такъв тип настилка в коридора или друго място с висок трафик, трябва да изберете такъв модел, който може да издържа на износване;

  • поддръжка – някои видове изискват повече поддръжка от други. Естественият камък често трябва да се запечатва, за да се предпази от петна и повреди. Плочките от порцелан и керамика обикновено са по-лесни за поддръжка;

  • текстура – тя може да влияе както на визията им, така и на практичността. Плъзгащите се видове могат да бъдат рисковани, особено в места, като банята, или ако имате малки деца;

  • съвместимост с подово отопление – ако планирате да инсталирате подово отопление, трябва да се уверите, че тези, които сте си харесали, са съвместими с това и няма да се повредят бързо. 

Изборът на подходящи подови плочки изисква внимателно планиране и разглеждане на различни фактори. Отделете си достатъчно време, за да разгледате всички възможности, каталози и реални мостри, преди да вземете окончателно решение.