По думите му посещението на Джим О'Брайън е оказало въздействие върху гласуването на механизма

„Законът, който се прие за търсене на наказателната отговорност на главния прокурор, е откровено противоконституционен, каза им го ВКС, но това не ги спря”. Това коментира проф. Георги Близнашки, бивш служебен премиер, експерт по конституционно право по повод приетия механизъм за контрол над главния прокурор.

Посланик Джим О‘Брайън идва в България

По думите му посещението на Джим О'Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент, е оказало въздействие върху гласуването на механизма. „Той въведе ред, обясни на нашите политици, че или действат по начина, по който им се показва, или ще имат големи проблеми. И изведнъж всички гласуваха за този закон в Народното събрание”, посочи Близнашки.

„Този закон не е писан в България. Подава се отвън и се упражнява огромен натиск нашето Народно събрание да го гласува. Не изключвам да окажат натиск и върху Конституционния съд”.

Гешев: ВСС е нелигитимен да избере нов главен прокурор, но легитимен да ме освободи

Относно законовите промени, с които беше намалено мнозинството, нужно за избиране и отстраняване на главния прокурор проф. Близнашки коментира: "След като вече веднъж е приложен законът, връщане назад няма. Висшият съдебен съвет отстрани главния прокурор, възниква въпросът може ли да избере новия, и изведнъж се сетиха, че ВСС е с изтекъл мандат".

Целият разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.