Коментар на Едуард Стойчев и Георги Вулджев

Цените на хранителните стоки няма да паднат. До края на годината може да има само леко "охлаждане". Това каза в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS Едуард Стойчев, бивш председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Според него пазарът определя нивото на цените. "Когато нещо спре да се търси, стоката поевтинява. Причините, които доведоха до повишението, са много. Най-големите разлики в цените на храните идват заради транспортирането с кораби", прогнозира той. 

Европа иска изхвърлената храна да се намали с 30 % на човек до 2030 г.

Икономистът Георги Вулджев потвърди, че дългосрочната траектория на пазара показва, че цените няма как да се върнат на предишните си нива. "Трябва да има обратна корекция в доходите, ако искаме да видим дефлация. Трудът също се продава и носи цена на пазара. Хората искат доходите им да останат същите, а цените да паднат. Двете неща обаче растяха паралелно. Заплатите не изоставаха много от инфлацията", смята той. 

По думите му при някои по-малко употребявани стоки и услуги няма голямо поскъпване и дори напротив - те са по-евтини отпреди няколко години. "Големият проблем с острата инфлация е при по-търсените храни и продукти", подчерта Вулджев. 

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.