Призът за най-добра женска роля взе актрисата Ели Скорчева

Българското кино с три отличия на 57-ия Международен кинофестивал в Карлови Вари. Голямата награда "Кристален глобус" получи филмът "Уроците на Блага" на режисьора Стефан Командарев.

Призът му бе връчен от американската актриса Робин Райт на официална церемония в събота вечер в чешкия град. Филмът разказва за пенсионирана учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания, определени за гроба на съпруга й. Поради тежките ситуации, в които попада, моралният й компас започва да се променя и стриктната до момента честна вдовица започва да погазва принципите си. След като осъзнава, че няма как да си върне парите, тя приема примамливо, но подозрително предложение за работа. В главната роля в отличената българска лента е актрисата Ели Скорчева, позната на публиката от „Адаптация“, „Търновската царица“, „В името на народа“ и др. 

Ролята е завръщане за Скорчева в киното след 30-годишна пауза.

Във филма участват още Асен Блатечки, Ирини Жамбонас, Ивайло Христов, Герасим Георгиев-Геро, Стефан Денолюбов и др.

Щастливият режисьор показа тежката награда пред камерата на NOVA.

„Това е награда за целия екип и всички хора, които още от началото позволиха филма да се случи. Това е награда за българското кино. Наградата ще отвори вратите на филма не само за нашия пазар, но и за световните дистрибуции и ще му позволи да излезе по кината в много държави. Едно от правилата за участие на фестивали е това да е световна премиера за филма, но подготвяме да открием „Киномания“ на 16 ноември в зала 1 на НДК. На другия ден филмът ще тръгне по всички кина в България. За нас е най-важна българската публика“, включи се от чешката столица режисьорът Стефан Командарев.

 

 

Актьорът Герасим Георгиев-Геро, разказва в студиото на „Събуди се“ за емоциите от получените награди.

Той споделя, че е имал предчувствие, че „Уроците на Блага“ ще бъде отличен, но е бил убеден, че колежката му актрисата Ели Скорчева ще спечели наградата „Кристален глобус“ за най-добра женска роля.

„Ели прави феноменална роля. За мен е голяма победа приза за филма, тъй като според мен ние отдавна сме в Европа и Шенген. Да вземеш големите награди на фестивал от категория А, е като усещането да си спечелил Световната купа. Искам да поздравя всички от екипа и специално Стефан Командарев, защото той умее да прави кино и да работи с актьори“, сподели пред Анна-Мария Конова актьорът.

Геро разказва, че играе ролята на лошия във филма и присъства повече като глас, който тормози главната героиня. Историята за телефонна измама се струва преувеличена на публиката в Карлови Вари, която не може да повярва, че е възможно да се случи.

„Искам всички политици да забележат, че ние хората на изкуството си вършим работата. Не трябва да има разговор за намаляване на бюджета, а той трябва да е само нагоре. Работил съм с министъра на културата Кръстьо Кръстев и като директор и като актьор, затова смея да му вярвам. Той е човек, който направи Пловдивския театър един от водещите в България и мисля, че ще постигне успехи и в Министерството на културата“, с надежда отправя поглед в бъдещето Герасим Георгиев-Геро.

 

Премиерата на филма у нас предстои. Лентата ще бъде представена пред българските зрители по време на фестивала “Златна роза”, а по-късно ще открие традиционния форум „Киномания“ през ноември. 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.