От ПП-ДБ проведоха среща с вътрешния министър

Драстичните наказания за пияни и дрогирани шофьори може да бъдат пренаписани. Депутати от управляващото мнозинство обмислят ревизия на току-що приетите промени в Закона за движение по пътищата. Причината - няколко от новите санкции се оказват спорни и трудно приложими.

Депутати от ПП-ДБ проведоха спешна среща с министъра на вътрешните работи.

Божанков: Служебните министри се държаха като мародери

Дни след като новите текстове влязоха в сила вече се готвят поправки на поправките. Те обаче са възможни с решение на парламента, който още е в лятна ваканция и тепърва ще бъдат обсъждани. Преди това в спешен порядък Прокуратурата и МВР изготвят ясни указания как да бъдат прилагани новите наказания с отнемането на автомобила на водач, хванат с употреба на алкохол или наркотици. Управляващите са категорични, че според промените, които са приети, конфискацията не трябва да се случва веднага след теста, а след издаване на съдебно решение.

Ще бъде ли успешна мярката с отнемане на колите на пияни и дрогирани шофьори

„Никой не казва какво се прави, когато един служебен фирмен камион заплашва да унищожи живота на един професионален шофьор. Никой не казва и когато съпрузи имат автомобил в съпружеска общност. Какво правим? Истината е, че дължим извинение, независимо кой в коя комисия кой е направи предложенията, тези предложения са гласувани анблок с едно гласуване”, заяви депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков.

Един от вариантите, според него, е парламентът да отложи с 6 месеца действието на новите промени, докато бъдат направени корекции.

„За непредпазливо деяние може да се отнеме автомобил, а за умишлено няма. Това е въпрос на мнозинство, но сме длъжни да предложим такава промяна”, заяви Божанков.

Преди текстовете да бъдат пренаписани, до края на тази седмица трябва да са готови методически указания между Прокуратурата и МВР. С надеждата така да се уеднакви подхода кога и как да се стига до отнемане на кола на пиян или дрогиран шофьор. Това беше обсъдено и на среща на депутати с вътрешния министър Калин Стоянов.

„Първо трябва да видим защо законът се тълкува превратно и защо се стига до временно отнемане на превозното средство, въпреки че в закона такава възможност не е предвидена. Единственото, което променихме, е възможността със съдебното решение или задължението съдът да конфискува автомобила. Никъде не сме записали, че автомобилът се отнема до произнасянето на съда”, обясни Стою Стоев, председател на правната комисия в НС.

„В момента може да се окаже, че във Видин окръжният прокурор ти казва да правиш едно нещо, различно от това, което ти казва окръжният прокурор в Пловдив”, коментира Настимир Ананиев, депутат от ПП-ДБ.

Предстои среща по темата и с прокуратурата.