Коментар на Петър Чолаков, Левон Хампарцумян, Димитър Ганев, Румяна Коларова

Депутатите се завръщат от лятна ваканция след два дни. Те вече ще заседават в новата зала, която се намира в сградата зад мен на бившия партиен дом. Оказва се обаче и до този момент формациите не са успели да разпределят местата, на които ще седят. По информация на NOVA е имало предложения за разместване, които засягат "Възраждане" и "Има такъв народ", но до съгласие не се е стигнало. Така депутатите имат точно два дни за да решат и този въпрос. И докато от думите на премиера стана ясно, че вече има разбирателство в управляващото мнозинство по приоритетите, с които парламентът ще започне работа, то тепърва очакваме отговор на задочния спор, който се породи в последните дни между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната"- "Демократична България". Дата за лидерска среща все още няма, но най-вероятно ще състои още преди началото на новата сесия.

"Сглобката" няма да се разпадне и това изостряне на тона, което чуваме от лидера на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, е с цел да сплоти симпатизантите на партията, тъй като предстоят местни избори. Това заяви в ефира на „Здравей, България” политологът Петър Чолаков по повод новото напрежение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.„ Конструкцията е такава, че може да оцелее доста дълго време”, посочи още той.

„Външнополитическият натиск е България да има евроатлантическо правителство, от гледна на точка на това, че има война в Украйна”, посочи Чолаков.

„Стабилността и нестабилността на кабинета безспорно се влияе и от предстоящите избори, но се обуславя и от две много важни характеристики на всяко едно правителство. Има два начина, по които една партия може да влезе във властта - единият е като сложи свои хора и смени управляващите, а вторият - като наложи своя управленска програма и заложи нови цели. Това, което в момента наблюдаваме, е идеята, че е достатъчно да смениш само хората”, коментира политологът Румяна Коларова.

Напрежение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, президентът критикува (ОБЗОР)

„Нито външно, нито вътрешнополитически фактори могат да гарантират стабилност на едно правителство, в което е безспорно, че ще предстоят персонални промени”, смята още Коларова.

И според политолога Димитър Ганев основното събитие, което ще предопредели в средносрочен план политическата ситуация в страната, са местните избори. „Всичко това, което виждате в момента, като позиция на основните политически лидери, е с хоризонт 29 октомври”, подчерта той.
 
„Именно местните избори ще покажат дали всъщност има пренареждане на политическия терен. Една убедителна победа на ГЕРБ ще постави въпроса защо една формация с 36 народни представители в Народното събрание, каквато е ПП-ДБ, държи цялата изпълнителна власт”, коментира Ганев.

Според доц. Милен Любенов резултатът ще бъде показателен дали ще се стигне до промяна на коалиционната формула или на тежестта, която двете коалиции имат.

Финансистът Левон Хампарцумян допълни, че правителството ще остане стабилно, тъй като „е създадено като контрапункт на президента Румен Радев и служебния кабинет. „Това не е никаква сглобка, а е трудна коалиция, създадена за да постигне някакви цели”, каза той.

Повече гледайте във видеоматериалите.