Той бе представен от президента Румен Радев

Личности от политическия, обществения, журналистическия и спортния сектор обявиха инициатива за запазване на 3-ти март като национален празник. Този комитет, известен като движение "3 март", беше представен от президента Румен Радев преди няколко дни.

9 септември: Историческата дата като повод за раздор и противоречия

Юристът Явор Нотев сподели за "Офанзива с Любо Огнянов", че Петър Витанов го е потърсил, за да се присъедини към движението. "Аз не съм си представял, че ще има инициатива по смяната на тази дата. Стори ми се безотговорно към историята на страната. Има много основания да се запази тази дата. Не съм се виждал с президента след представянето на инициативния комитет. Въпросът за националния празник би могъл да бъде решен със законова уредба, това означава, че мнозинството би могло да направи такава крачка", смята той. И допълни, че все още е член на "Атака", така че не обмисля присъединяване към нов проект.

Google поздрави българите за 3-ти март

По думите му убежденията му сочат, че националният празник трябва да остане трети март и той би го защитил. "Тази дата трябва да се оцени в исторически план, тя обхваща национално-освободителните борби на нашите герои, довели до освободителната война. Изпитвам негативни чувства към опитите на представители на чужда страна да диктува вътрешната и външната политики на страната", коментира Нотев.

Според него страната не е готова за конституционни промени. "Корекциите във ВСС до момента са козметични, не са задълбочени и доведоха до проблеми. Липсата на юридическа подготовка показва парадоксални решения", отбеляза юристът. 

Целия разговор гледайте във видеото.