Случаят в от Добрич

Инцидент с пострадало в детска градина момченце стана повод за бурни дискусии в социалните мрежи. Случаят е от Добрич, а майката на 3-годишното дете разказва, че то се е върнало вкъщи с големи рани по лицето. Инцидентът става преди дни, когато децата посещават обединени групи заради летния график на градината.

„На 13 септември към 17.00 ч. моят съпруг отиде да вземе децата от градина. Още на входа го е чакала лелята видимо притеснена. Тя му обяснила предварително, че детето е паднало и общо взето го е подготвила за това, което ще види”, разказва Веселина Боева. По думите ѝ съпругът ѝ получил 3 различни версии за случилото се. „Две от тях са сходни – че бягал, спънал се и паднал. Едната е, че се е спънал на баскетболен кош и така е паднал. Другата – че сам се е спънал и е паднал. Третата – бил е на катерушка и е паднал от нея”, допълва майката.

НАСИЛИЕ В ГРАДИНАТА: Уволниха помощник-възпитателка след клип, на който удря дете

Обезпокоена от вида на сина си, когато се прибира у дома, Веселина звъни на директора на градината. „Обясних, че съм прибрала детето с рани, че са ми казали, че е паднал и, че фактът, че никой не ми се е обадил, е най-притеснителен от цялата работа, защото, по думи на персонала тогава, детето е паднало около 10 часа сутринта. До 17 часа никой не ми е звъннал да ме уведоми, да ми каже, да преценя има ли нужда да го взема, няма ли нужда – каквото и да е”, споделя жената. Съмненията ѝ са, че синът ѝ е ухапан от друго дете. Такива са и първите становища на медици от Спешното отделение, където детето е прегледано. Съдебен лекар отхвърля тази хипотеза, но потвърждава заключението на неврохирург, че момченцето има мозъчно сътресение.

Според директора на детското заведение насилие над него не е оказвано. „Детето е бягало около катерушката, спънало се е на нея и след това е паднало и се е ударило точно в стойката на баскетболния кош. Тъй като се е опитало да стане, след това още веднъж се е навело и повторно се е наранило. Никой не го е бутнал, но искам особено внимание да обърна на факта, че насилие над детето не е упражнено”, категорична е Марияна Димитрова.

Дни по-късно Веселина е информирана коя е учителката, на която са поверени децата във въпросния ден. „Информацията, която получих от нея, беше, че тя не е била там в момента на инцидента. Била е вътре до тоалетната. Получих извинение от нейна страна за това, което се е случило на детето. Директорката също ми се извини, но факт е, че все още няма видимо поета отговорност”, казва майката.

ВИРУС ИЛИ ЛОША ХРАНА: Родители се оплакват, че децата им се разболяват масово след посещение на детска градина

Проверка по случая е извършена и от Община Добрич. Констатирани са пропуски в работата на служителите. При такава ситуация се уведомява първо директорът на детската градина, след това медицинско лице и накрая родителите. За този пропуск учителката и помощник-възпитателката ще получат административни наказания.

Репортер: Надежда Карапанчева

Повече гледайте във видеото.