Според него след евентуално обединение работата няма да се подобри особено

Реформата на специалните служби беше отложена. Парламентът прие и ключови промени, с които реформира КПКОНПИ. Коментар по темите дава бившият директор на ГДБОП и НСО и бивш директор на Съвета по сигурността ген. Румен Миланов в студиото на "Офанзива с Любо Огнянов". 

"Когато коментираме въпроса за обединяване на двете разузнавателни служби, бих казал реформи в службите, това е тема, която датира от 2011 г. Тогава беше разработена концепция по опита и примера на Германската разузнавателна служба. Проектът стигна до Министерски съвет, имаше аргументи "за" и контрааргументи, бих казал, че ситуацията беше 50 на 50 и премиера каза, че явно няма достатъчно аргументи за обединението", разказа Миланов. 

Окончателно: Депутатите приеха законопроекта за противодействие на корупцията

Според ген. Миланов след евентуално обединение работата няма да се подобри особено. "Но би било редно да се направи един анализ, защото във военното разузнаване има система от разузнавателни дейности, които са свързани с армията. А по отношение на стратегическото разузване също има тънкости, които биха създали проблеми при обединение с ДАР. Тоест след задълбочен анализ трябва да се прецени", добави той. 

"Основният елемент за реформата в службите за сигурност и обществен ред трябва да е подготовката и развитието на човешките ресурси и техните умения. В момента този въпрос се "люшка", не се систематизира, те нямат сигурност в работата си и всичко това оказва негативен ефект на крайния продукт", заяви Миланов. 

По темата за експулсирането на руския свещеник, Миланов коментира, че е факт, че преди той е бил експулсиран от Македония, значи той е имал някаква дейност. Веднага възниква въпроса - имал ли е аналогична дейност в България, за да се наложи тази мярка? "Не би било редно ако е използван за разузнавателна дейност в качеството си на свещеник. Но не мога да оценя", каза още бившият директор. 

Пеевски: Промени и сливания на службите - след като войната приключи

Целия разговор гледайте във видеото.