Те се обявиха за по-голяма ефективност на коридорите на солидарността

Четири централноевропейски държави призоваха Европейския съюз да извърши щателна проверка на така наречените "коридори на солидарността", през които преминава украинското зърно по пътя си към трети страни, предаде АФП.

Представители на земеделските министерства от Чехия, Унгария, Полша и Словакия заявиха, че част от транспортираното зърно остава в страни като Полша и вреди на местните земеделски производители, тъй като е много по-евтино от местното зърно.

"Призоваваме Европейската комисия да проверява по-активно ефективността на коридорите за солидарност. Общият ни интерес е да помогнем за доставяне на украинско зърно до страни, които в идеалния случай са извън ЕС, а за това се нуждаем от наистина ефективни коридори ", заяви чешкият министър на земеделието Марек Виборни.

Виборни беше домакин на среща на земеделски служители от т.нар. страни от Вишеградската четворка, на която чрез видеовръзка присъства украинският министър на земеделието Микола Солский.Той заяви, че за да се предотврати изтичането на зърно по време на транспортирането, ЕС може да въведе възстановими депозити за търговците, които ще ги получат обратно, когато зърното напусне пристанищата в Полша и Прибалтика и се отправи към пазари извън ЕС.

Виборни допълни, че четирите страни биха искали европейските власти да одобрят предложените стъпки още преди срещата на министрите на земеделието на ЕС в Люксембург следващия месец.

Васил Симов: Забраната на вноса на зърно от Украйна не спря поевтиняването му в света

ЕС отмени митата върху украинското зърно през май 2022 г., след като Русия блокира черноморските пристанища на Украйна - основният маршрут за износа му. Този ход доведе до падане на цените и Брюксел разреши ограничения за няколко държави до 15 септември, за да защитят пазарите си. След това Унгария, Полша и Словакия въведоха едностранни забрани за внос на украинско зърно, тъй като ЕС не успя да удължи ограниченията. Забраната накара Украйна да подаде жалба в Световната търговска организация.

Виборни заяви, че жалбата натоварва атмосферата в търсенето на споразумение за подпомагане на Украйна. "Помолихме г-н Солский да обмисли стъпки за оттегляне на жалбата", добави той.

Източник: БГНЕС