Това обяви Бойко Борисов

Обратен завой за промените в Конституцията. ГЕРБ няма да подкрепи предложението за нова дата на националния празник, докато от „Продължаваме Промяната - Демократична България” стоят категорично зад идеята си.

Очаква се промените в основния закон да бъдат гласувани следващата седмица точно преди извънредната ваканция на депутатите заради местния вот. Дни преди законопроектът да влезе в зала обаче стана ясно, че има разногласия между управляващите.


Въпреки че първоначално подкрепяха идеята за смяна на националния празник, от 3 март на 24 май, днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му няма да подкрепи това предложение. Причината – надигналият се спор по темата. От ПП-ДБ защитиха идеята си, а от ДПС изчислиха, че без ГЕРБ предложението няма да бъде прието.

„3 март няма да го има в Конституцията и няма да го подкрепим. Не е заради това, че не сме за 24-и май. Празниците не трябва да се бият. Това са изключително светли празници, за да стават място за спор, раздор или политика”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

От ПП-ДБ обаче стоят зад предложението си. И припомниха на Борисов, че и той е сложил подпис. „Аз лично смятам че 24 май е най-подходящата дата за национален празник на България”, заяви Асен Василев.

„Тази тема е дискусионна – ще видим кой как ще гласува. Доколкото си спомням, Борисов, преди да внесем проекта, под който се е подписал, и той обясняваше, че 24 май е най-подходящият празник”, каза Атанас Атанасов.

115 ГОДИНИ НЕЗАВИСИМОСТ: България в историята преди век и днес

От ДПС не казаха дали ще подкрепят, но изчислиха: „Ще го решим между първо и второ четене. Видяхме, че ГЕРБ се отказа. Знаете накъде върви. Без тях не може да се случи. Значи, в общи линии, това ще отпадне”, коментира Делян Пеевски.

Въпреки споровете, Борисов беше категоричен, че сглобката остава стабилна. „Много стабилна, изключително стабилна, непоклатима”, подчерта лидерът на ГЕРБ.

От БСП разкритикуваха управляващите формации и изразиха съмнения, че ГЕРБ се готви да се откаже и от други готвени промени в Конституцията, включително съдебната реформа.

„Ако това е така, означава, че цялото предложение за конституцията е прах в очите. Правната реформа е предложена от ПП, но ако Борисов не я подкрепи, всичко отива в канала, цялата енергия. Парата в свирката”, заяви лидерът на БСП.

Нинова отново призова президентът Румен Радев да внесе своя вариант на законопроект за промени в Конституцията.