„Всички балкански и европейски държави празнуват усилията на своята нация”, обясни проф. Милко Палангурски

22 септември е най-важният празник за мен. Това коментира историкът проф. Милко Палангурски в „Интервюто в Новините на NOVA”. Според него националният празник е празник на нацията. „Всички балкански и европейски държави празнуват усилията на своята нация. Това е един от елементите, които можем да използваме при определяне на националния празник”, каза още той.

Как 22 септември става национален празник: Говори депутатът, внесъл първи предложението

Според него нашата политическа класа не винаги е толкова лоша. Той уточни, че за последните 30 години страната ни е възстановила пълният демократичен процес, възстановявайки конституционните си традиции от Търновската конституция. „Успяхме да влезем в най-големия европейски икономически проект, създаден на този континент, част сме от най-мощния военен съюз, но обичаме да критикуваме”, добави Палангурски.

Той обясни, че обявяването на Независимостта е било посрещнато остро от всички политически опозиционни партии. Според него водачи трудно се създават и припомни, че в манифеста е написано: "Не може народът и неговият владетел да мислят различно".

Целия разговор гледайте във видеото.