Първият скандал дойде след искане на БСП

Пленарният ден за депутатите започна със скандал. От трибуната на Народното събрание Тошко Йорданов от „Има такъв народ” скъса споразумението, което беше подписано от част от енергетиците.

Бурни спорове имаше и заради окончателното гласуване на промените в Закона за енергетиката, според които битовите абонати ще излязат окончателно на свободния пазар на ток от 2026 година.

От трибуната: Тошко Йорданов скъса приетото от НС споразумение с енергетиците (ВИДЕО)

Първият скандал дойде след искане на БСП да внесе точка за оттегляне на териториалните планове за справедлив енергиен преход.

„Това, което те искат - плановете да бъдат върнати в България, да бъдат преразгледани, да бъдат преработени и тогава изпратени отново”, каза Георги Свиленски.

„Предложението не е прието”, обяви председателят на парламента Росен Желязков.

Последваха остри критики от „Има такъв народ”, които определиха подписаното споразумение с протестиращите като безсмислено.

„На това решение има съгласие от страна на управляващите. Другата страна в момента е на магистралите. И ако не сте ме разбрали, това е решението. Аз си го взех. Просто вижте колко струва. То струва ето толкова. Можете да си го сложите някъде и да си го гледате”, каза Тошко Йорданов, докато късаше споразумението.

Депутатите ще заседават, докато не приемат промените в Закона за енергетиката

„Току-що господин Йорданов скъса пет от шестте искания на протестиращите, с които дойдоха на преговорите”, заяви Васил Стефанов от ПП-ДБ.

„Идете го обяснете на тези на магистралата. Вдигнете си костюмчето, отидете пеша при тях, обяснете им го в очите и гледайте да не ви набият”, отвърна Йорданов.

Опозицията се обедини и срещу излизането на битовите потребители на свободния пазар на ток заради очакванията за шокови сметки.

„Сега се чудят как да ограбят парите на българския народ през сметката им за ток този път, за да могат да платят безбожно скъпите американски реактори”, каза Йордан Тодоров от „Възраждане”.

„По начина, по който е предложен, ще доведе до риск за изключително високи цени на битовите потребители”, смята Йорданов.

Илияна Йотова: Няма как България да изтегли Териториалните планове от ЕК

„Ние трябва да приемем този закон, защото Асен Василев трябва да си върже бюджета. Когато нямаш кураж да казваш истината пред хората, получаваш стачки”, е мнението на Драгомир Стойнев от БСП.

Въпреки острите критики, засега опозицията успява да спъне единствено приемането на наименованието на законопроекта. При втория опит обаче името беше одобрено.