Граничари, авиодиспечери, полицаи в САЩ работят и очакват заплатите си

Тази седмица за първи път в историята беше свален председателя на Камарата на представителите в САЩ Кевин Маккарти. Той стана жертва на войната между различните крила сред републиканците в разгара на кандидат-президентската кампания.

Прецедент в САЩ: Отстраниха председателя на Камарата на представителите в Конгреса

Преподавателят по журналистика в калифорнийския университет Христофор Караджов обясни в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS, че се е стигнало почти до юмручен бой в партията на републиканците. Формалното обяснение беше, че Маккарти се е разбрал с демократите, за да се постигне споразумението от миналата събота да се продължи финансирането на американското правителство и администрация.

Има структури, които продължават да работят с очакването, че след това ще им се платят заплатите – Гранична полиция, авиодиспечери, армията, федерални институции. По думите на Караджов някои от избирателите на републиканците се питат защо трябва да се дават пари за Украйна, като тези пари могат да бъдат насочени за други неща.

Малка е разликата между демократите и републиканците в САЩ, обясни Караджов американската политика.

"Тръмп вече не е краен републиканец, той е мейн стрийма", обясни Караджов. Говорителят на Камарата на представителите дори не може да бъде член на Камарата, теоритчно Тръмп може да бъде назначен на тази позиция, обясни Караджов.