Посетителите могат да видят отблизо изтребителя МиГ-21, военнотранспортният Ан-2

Ден на отворени врати и много изненади очакват днес посетителите в Музея на авиацията край пловдивското село Крумово по повод утрешния празник на Военновъздушните сили на България - 16-ти октомври. Преди 111 години български самолет извършва първия боен полет.

Посетителите могат да видят отблизо изтребителя МиГ-21, военнотранспортният Ан-2 и вертолет Ми 24. През целия ден за най-малките се организират забавни игри, с които да научат любопитни факти за планетата Марс, както и за елементи от конструкцията на самолетите и вертолетите.

ВСС: Изтребител МиГ-29 с монтирани двигатели от Полша е готов за летене

Припомняме, първият боен полет на българските ВВС е на 16 октомври 1912 г. Тогава от летището в Мустафа паша (днешен Свиленград) излита биплан Албатрос (биплан или двуплощник е самолет с чифт крила, разположени едно над друго). Пилот на този двуплощник е поручик Радул Милков, навигатор на полета е поручик Продан Таракчиев. Самолетът извършва разузнавателен полет над Одринската крепост и след като оглежда турските позиции, хвърля две ръчни бомби над гара Караагач. Това е първият случай на бойно използване на българската авиация и организираното по време на Балканската война в освободения Свиленград първото в света бойно летище.

Български летец с опит да постави трети последователен рекорд на "Гинес"

Самолетът е използван като бойно средство за първи път в света от италианците в Триполитанската война срещу Турция в Северна Африка. Първият боен разузнавателен полет е извършен на 23 октомври 1911 г. западно от Триполи от италианският капитан Карло Мария Пиаца със самолет "Блерио", а първата бомбардировка е извършена на 1 ноември 1911 г. на турски военен лагер край Таджира от младши лейтенант Джулио Гавоти със самолет Етрих "Таубе".

Решението 16 октомври да бъде избран за Деня на Българската военна авиация е взето през 1963 г. от Министерския съвет.

Авиобаза „Граф Игнатиево” с открит летателен ден