Това коментира в „Офанзива с Любо Огнянов” политологът от „Галъп интернешънъл”

Кандидатът за кмет на София Васил Терзиев играе в дългосрочен план в национален мащаб. Струва ми се, че и номинацията на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян има политическа амбиция, която преминава отвъд идеята за кмет на столицата. Същото е и при Ваня Григорова. Това коментира в „Офанзива с Любо Огнянов” политологът от „Галъп интернешънъл” Първан Симеонов.

На въпрос дали има припокриване на електорати между кандидата на обединената левица Ваня Григорова и номинацията на „Възраждане” Деян Николов, Симеонов отговори: „Това са протестни кандидати. Наказателен тип гласуване срещу „сглобката”.

Къде биха отишли гласовете, подадени за „Възраждане”, Ваня Григорова и Вили Лилков на балотаж между Терзиев и Хекимян, той коментира: „Вероятно тези избиратели биха останали вкъщи. По-скоро Григорова и Николов, като кандидати, трудно биха пратили гласовете си някъде”.

При евентуален балотаж Хекимян – Григорова, политологът вижда картината така: „Това е големият въпрос - дали ще има гласове на Терзиев, които ще отидат при Хекимян, само да не идва „комунистката”. Гласовете на ПП би трябвало по-скоро да отидат при Хекимян”.

Във връзка с евентуален балотаж, политологът обясни, че сблъсък ГЕРБ срещу „Възраждане” изглежда много удобен за ГЕРБ от днешна гледна точка. „Тогава и част от подкрепящите ПП и ДБ също ще гласуват за кандидата на ГЕРБ”, е мнението му.

Сценариите при балотажа гледайте във видеото.