В разговор за nova.bg, Аманда Аугустин сподели своите съвети

Аманда Аугустин е установен и световнопризнат експерт в кариерното развитие. Като сертифициран професионален кариерен треньор (CPCC) и сертифициран професионален автор на автобиографии (CPRW), тя е посветила над 15 години в помощ на професионалистите, които искат да подобрят кариерата си и да намерят бързо и ефективно точната работа за тях. През 2015 г. Аманда става основен кариерен експерт за CVapp.bg - платформа за онлайн създаване на професионално CV, която е световен лидер в своя сегмент.

В разговор за nova.bg, Аманда Аугустин сподели своите съвети за бързо намиране на работа и изготвяне на перфектното CV, което ще ви отличи пред останалите кандидати.

В днешния конкурентен пазар на труда, коя е най-важната практика за привличане на вниманието на работодателите?

На днешния пазар на труда е изключително важно за търсещите работа да разработят CV-та, които притежават следните три качества - представят по ясен начин кариерния път на развитие, изглеждат визуално балансирани и акцентират на стойността на професионалиста пред потенциалния работодател.

Първо, нека поговорим за доброто и ясно представяне на кариерния път на развитие.

Работодателите искат повече от това да видят хронологична подредба на вашето образование и трудова история - те искат вашето CV да разказва история, която аргументира вашата квалификация и интерес към работната позиция. Подгответе съдържанието на вашето CV така, че то да акцентира на детайлите в подкрепа на настоящите ви цели и оставете на заден план информацията, която не е така релевантна.

Постигането на визуален баланс също е важно. Не усложнявайте CV-то си със сложен дизайн или необичайни графични елементи - придържайте се към изчистен вид и единно оформление. По този начин ще улесните читателите ви и те бързо да намерят информацията, която ги интересува най-много, за да разберат вашата кариерна история.

От съществено значение е да предоставите “доказателство” за професионалната стойност, която внасяте в организацията. Всъщност, доказателството” са вашите придобити квалификации, примери или данни, които илюстрират вашите способности. Където е възможно, определете количествено своя принос и постижения, за да покажете стойността, която сте създали за предишните си работодатели.

Ако наистина искате вашата кандидатура за работа да се откроява сред конкуренцията, уверете се, че мотивационното ви писмо и автобиографията ви са съобразени с конкретната компания и работните места, за които кандидатствате.

В България има региони, които страдат от високи нива на безработица, надвишаващи дори до над 20% за някои северозападни градове. Разкажете ни за CVapp и как се справяте с тези предизвикателства пред българските кандидати. Какво отличава платформата от другите решения на пазара?

CVapp улеснява хората, които търсят работа, като предоставя възможност за бързо създаване на представителни автобиографии. Нашите шаблони за CV следват основните „правила за добра автобиография“ и представят формата, който работодателите искат да видят. Богатата ни гама от образци е тествана и одобрена от експерти в подбора и кариерното развитие.

Освен това инструментите, предлагани от CVapp, позволяват на професионалистите да комуникират уверено предишните си роли и умения по начин, който специалистите по подбор и мениджърите по наемане ще оценят високо.

И накрая, но не на последно място, платформата разполага с вградена проверка на правописа, за да гарантира, че вашето CV е граматически вярно и без правописни грешки. Това е особено важно, тъй като проучванията показват, че автобиографиите, изпълнени с правописни грешки, често се отхвърлят от специалистите по подбор на персонал.

Когато се появи подходящата възможност за работа, CVapp позволява на кандидатите много бързо да създадат или адаптират своята автобиография за желаната позиция. По този начин те могат да подадат своята кандидатура мигновено, преди по-малко подготвената конкуренция.

Бихте ли споделили някои полезни съвети за това как онлайн платформите могат да подобрят процеса на търсене на работа?

Изключително важно е за търсещите работа да използват множество онлайн ресурси като част от своята стратегия за търсене на работа. Тези инструменти ви позволяват да работите, докато сте в движение, да общувате с други хора, да търсите възможности и да подавате заявления за работа практически от всяко място, където имате достъп до мобилно устройство и силна Wi-Fi връзка.

Тези, които се възползват от наличните инструменти, са с преднина пред останалите кандидати. Ако не желаете да използвате онлайн платформи като помощници при кандидатстване за нова позиция, вие си правите лоша услуга.

Днешните онлайн платформи могат да помогнат с всеки аспект от търсенето на работа - например, в определянето на професионалните цели, в намирането на нови възможности за развитие, в създаването на автобиографии и мотивационни писма, в подаването на кандидатури и дори в подготовката за интервюто и преговорите.

Изкуственият интелект определено се отличи като една от най-често засяганите теми през 2023 г. Как CVapp използва изкуствен интелект, за да помогне на кандидатите при търсенето на кариера и развитието им?

CVapp използва различни технологии, за да оптимизира своите инструменти, като изкуственият интелект е само една от тях. Когато използват CVapp, търсещите работа имат достъп до решения, базирани на изкуствен интелект като предложения за предварително написани фрази, с които кандидатите могат да опишат своите умения и опит. Това е изключително полезно за тези, които изграждат CV от нулата и не знаят какво да напишат и включат в представянето си. В допълнение, CVapp има вградена проверка на правописа, за да защити потребителите от създаване на автобиографии с правописни или граматически грешки.