Президентът сезира КС за плащанията за внос и транзит на газ през България

Асен Василев с остра критика към действията на президента Румен Радев, който по-рано сезира КС за плащанията за внос и транзит на газ през България. Финансовият министър обвини държавния глава в защита на интересите на „Газпром".

„Днес стана ясно, че президентът е реферирал таксата, наложена върху преноса на руски газ, към Конституционния съд на България. Това няма да спре изпълнението на закона. От 13 октомври таксата се събира. Очакваме първите постъпления на 14 ноември. Уведомени са всички компании, които ползват газопреносната мрежа у нас. Учудващо е, че президентът не защитава националния интерес. Поне не го защитава така, както аз го разбирам. Националният интерес е интересът на България, а не интересът на руската федерация и на „Газпром". С това си действие Радев се обяви като защитник на регулатора. Това е срам за президентската институция”, поясни Василев.

Радев сезира КС за плащанията за внос и транзит на газ през България

За казуса с „Лукойл”:

„Лукойл” публикуваха прессъобщение, в което обявиха различни данъци. Единствените данъци, които е смислено да се гледат, са корпоративен данък и солидарната вноска, която е друга форма на корпоративен данък. 154 милиона корпоративен данък е внесен до момента, заедно с солидарната вноска, тази година. Както знаете, законът беше приет с несъвършенства и това позволяваше солидарната вноска да не се внесе авансово. Това беше отстранено миналия месец и към момента трябва до 31 октомври да бъдат внесени всички солидарни вноски авансово. След това - до 30 ноември, трябва да бъде внесена и вноската за ноември. Тези вноски трябва да представляват най-малко 90% от това, което е дължимо в рамките на годината, иначе се дължи доста висока наказателна лихва", поясни той.

На въпрос къде е шефът на НАП Румен Спецов в тази цялата ситуация с „Лукойл”, Василев каза следното: „Той е на конференция в Брюксел в момента, заедно с всички други шефове на приходни агенции”.