„Десният избирател е един, той ясно разпознава популизма”, заяви Лилков

„Важно е да се гласува и да се изрази отношение към управлението на града”. Това заяви в студиото на „Денят на живо с Наделина Анева”, кандидат за кмет на столицата от местна коалиция „Синя София”.

Според Лилков десните лидери са се скрили зад своите кандидатури, за да прикрият своята безпомощност да предложат подготвени хора за София.

„Това е една тенденция в последните години зад популярни личности и граждански активисти да се скриват партийни лидери и след това да се оправдават, че загубата е загуба на този, когото са издигнали”, каза Лилков.

Лилков: Аз бях най-тежката опозиция на ГЕРБ, но съм прокарал над 100 решения в Столична община

Според него „Синя София” е единствената дясна алтернатива и затова се явява на тези избори, подкрепен от коалицията. „Десният избирател е един, той ясно разпознава популизма”, заяви Лилков. Той допълни, че София е в песимистичен план за развитие, тъй като не е постигнала своите устройствени цели - да се превърне в европейски, научен, транспортен, туристически, културен център. „В София има много нови неща, но качеството все още не е европейско”, заяви Лилков.

Той коментира казуса със задлъжнялостта на „Топлофикация София”. „Огромни са задълженията на „Топлофикация”, а инвестициите, които трябва да се направят за нейното модернизиране и за така наречената когенерация - въвеждане на нови мощности, са около 860 млн. евро, по оценка на американските консултанти, които направиха своето обследване на „Топлофикация”, допълни Лилков.

Той призова държавата да сподели с общината отговорността за натрупаните дългове и да помогне, а от друга страна да се върви към нова политика в „Топлофикация”, която постепенно от държавни субсидии за парно, да бъде прехвърлена в държавни и общински инвестиции за производство на топлоенергия и електроенергия.

Вили Лилков: В екипа ми има бивши министри и спортисти с много постижения

Лилков каза още, че в последните години не се изгражда канализация в столицата с необходимите темпове.

„Причините са 2 - от една страна бизнес планът на „Софийска вода” предвиждаше повече инвестиции в друго направление - управление на системата, ВиК услуги и т.н., но не изграждаха толкова много канали. Затова ще настоявам в бизнес плана на „Софийска вода” да се вдигне рязко тази капиталова компонента за изграждане на канализация”, заяви Лилков.

Целия разговор гледайте във видеото.