"Ако Ваня Григорова спечели, доста от гласовете за нея ще са от ГЕРБ", смята Ганев

„След 18-годишно управление на ГЕРБ в София това наследство няма как да не тежи. Много преди местните избори – преди да знаем кандидатите, имахме мощно предимство на ПП-ДБ в София. Това се видя ясно на парламентарните избори през април, тогава ПП-ДБ имаха 190 000 гласа, а ГЕРБ-СДС – 120 000 гласа”. Това заяви политологът Димитър Ганев в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. 

Той обясни нагласата на избирателите. „Не зная дали е очакван този резултат, но настроенията и очакванията не може да са били различни от това, че ГЕРБ влиза в битка, в която не е фаворит”, обясни Ганев.

Борисов за балотажа в София: По-добре държавна собственост, отколкото държавна сигурност

Относно загубата на Антон Хекимян в София политологът не вярва в тезата, че се издигат кандидати, които да загубят. Политологът разтълкува поста на кандидата за кмет на София от ГЕРБ-СДС и на лидера на ГЕРБ кого да подкрепят избирателите на балотажа. Според него може би не се е стигнало до съгласие, дори да е имало разговор за подкрепа в градовете, където кандидатите на ПП-ДБ и на ГЕРБ-СДС не са изправени един срещу друг.

Най-голямата партия, която не отива на балотаж в София, е ГЕРБ, може би затова, ако Ваня Григорова спечели, доста от гласовете за нея ще са от ГЕРБ. Терзиев влиза със сериозна преднина пред Григорова, но тя има потенциал за растеж, отколкото Терзиев. Тя успя да изземе голяма част от електората на „Възраждане”, обясни той и даде пример, че ГЕРБ, „Възраждане” и ИТН може да гласуват за нея. Очакванията за „Възраждане” бяха повече от техните резултати, обясни Ганев.

Нинова: Очаквам Григорова да се разграничи от позицията на Борисов (ВИДЕО)

Дори на първия тур вотът за Ваня Григорова само наполовина е червен, смята той. Половината от вота за нея е т.нар. наказателен вот, обясни той.

Ганев не вижда опасност от предсрочни парламентарни избори. Причината е, че няма как да се възпроизведе друго мнозинство освен настоящото. 39% е активността в София – 7% по-ниска от националната, каза Ганев и обясни, че сегашният вот има катастрофично ниска активност.