Информацията за заплахи към министър е притеснително за публичния живот в страната, каза представителят на АКФ

„Някои особено фрапантни примери за изборни нарушения от последните дни ги онагледиха прекалено явно за публиката. Вероятно подобна корупция е неизкоренима на 100%, но може да бъде намалена чрез адекватни действия на органите от една страна и чрез оптимизиране на изборния процес”. Така Андрей Янкулов – старши правен експерт в Антикорупционния фонд, описа ситуацията с фалшифициране на гласове във врачанското село Малорад в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Член на СИК дописвал и преправял бюлетини във Врачанско, прокуратурата започна разследване (ВИДЕО)

По думите му машинният вот очевидно е давал по-големи гаранции срещу по-големи злоупотреби.„Така и не разбрах ДАНС какво е установила в тази справка”, каза Янкулов по повод доклада на Агенцията, дал основание да бъде спряна опцията за машинен вот на първия тур. Справката не е била категорична, обясни той. Според него машинният вот е давал по-големи гаранции срещу злоупотреби.

„Машинният вот не беше дискредитиран по същество. Създаде се недоверие в публичния процес. По същество не стана ясно какво точно е застрашило провеждането на изборите по този начин”, заяви Янкулов.

След видеото с подправени бюлетини: Задържаха членове на СИК във Врачанско

Той припомни предишна подобна ситуация – аферата Костинброд, когато сегашният председател на парламента Росен Желязков беше обвинен и впоследствие оправдан от съда. Според него сегашният казус няма да бъде изяснен, а ще потъне във времето без да бъде изяснен.

Представителят на АКФ смята, че решението на ВАС е било на принципа: „И вълкът сит, и агнето цяло”. Така на втория тур ще имаме възможност да се гласува и с машини.

Относно скандала с изнудване на министъра на електронното управление Александър Йоловски, който обяви, че е заплашен от лидера на една от управляващите партии и това наложи той и семейството му да са под охрана на НСО, Янкулов каза, че очевидно живеем в обществено-политическа действителност, в която хора на високи публични позиции се чувстват застрашени от други хора на високи публични позиции. Това обстоятелство би следвало да ни притеснява от нивото на публичния живот у нас. „Поведението на този министър ми е доста странно, но може и да има нещо”, каза представителят на АКФ.

Подправен вот и нови рекорди на недействителни бюлетини: Анализ на експерти