"На новите поколения можем да предадем само силата на своя дух, а не конкретния си житейски опит", обясни поетесата-драматург

„Тук сме свикнали винаги да сме разочаровани от другите и никога от себе си, от собствените си грешки. На местния вот избираме политиците, с които живеем всеки ден. Животът ни е конкретен, ясен и видим, бихме могли да не бъдем толкова апатични, толкова духовно лениви. Има твърде много разочарования, въздухът, едва ли не тегне от обида, живеем от скандал в скандал. Никой не си дава сметка, че тези, които избираме, са наша еманация. Важно е да не бъдем толкова апатични и дистанцирани от собствения си живот. Трябва да се гласува, дори когато няма избор”. Това заяви поетесата и драматург Мирела Иванова в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS в Деня на народните будители.

Протестът на културните дейци: За какво настояват в Бургас

Тя самата е била на днешния протест на хората, които работят в сферата на културата – актьори, режисьори, читалищни дейци, музейни и библиотечни работници, чието настояване е да има повече пари за дейности в този сектор.

„Ничия земя”: За един от най-емблематичните гласове в радиоефира

„Културата трябва да бъде огромна национална отговорност. Виждаме, че годините, в които я замитаме водят до една разпасаност, човешкият живот престана да бъде ценност. Лишихме цели населени места от нормален досег и общуване с културата. Закрихме толкова кина, читалищни сгради, книжарници", заяви тя и припомни, че преди можеше да си купим книга във всеки български град.

„Не можем да очакваме, че хора, доведени до ръба на мизерията, могат да заразят с духа си, с работата си останалите. Говорим за класически музиканти, за оркестри, за музеи, за опазване на националната ни памет в тези музеи”, обясни тя и акцентира, че в Европа има подкрепа за създателите на култура.

В Деня на народните будители: Недоволство на работещите в сектор „Култура” (СНИМКИ)

Иванова признава, че има дегенерационна промяна, макар, че е по-добре да има приемственост между поколенията, заяви тя. „Виждам много деца, които за крехката си възраст са натрупали много знания, много опит. Те живеят в друг свят, имат друго знание, което ние не бива да омаловажаваме. Ние може да им предадем само силата на своя дух, а не конкретния си житейски опит. Който е решил да се реализира в духовната сфера, последното, за което трябва да мисли, е заплатата”, категорична е българската поетеса.

След промените в бюджета: Музеите ще получат 5 пъти по-малко от това, което са поискали

Иванова е един от шестимата европейски поети, номинирани за наградата на град Гданск „Европейски поет на свободата”. „Свободата е непрекъснатият ми фанатичен копнеж, който следвам откакто се помня”, обясни Мирела Иванова. За нея поезията и свободата са синоними, но те имат висока цена. „Това е посвещение, следваш пътя си и си готов да платиш цената”, каза тя.

Тя призна, че в днешния ден няма време за четене. „Светът стана много динамичен, преходен. Човек, за да общува пълноценно с художествената литература, трябва да разполага с време и най-вече – със себе си”, допълни Мирела Иванова, която бе дългогодишен уредник на къщата-музей „Иван Вазов”. „Всеки има своя избор според собствената си духовна мярка”, допълни Иванова.

Христо Мутафчиев: Стартовата заплата за актьор да е поне 1500-2000 лева