Хиляди са без ток, на места са прекъснати комуникациите

Мощна буря удари Северозападна Европа. Стихията "Киърън" взе най-малко шест жертви и рани десетки в няколко държави. В Англия и Франция хиляди са без ток. Заради прекъснати комуникации спасителните екипи съобщават, че е почти невъзможно да отговарят на постъпилите сигнали за помощ.

Атлантическата буря „Киърън” създаде екстремни условия и от двете страни на Ламанша. Височината на вълните достигна 20 метра. Въпреки че от два дни Франция се подготвя за бурята, опасното време взе жертви. Най-тежко засегнати са северозападните региони, където повечето пътища са затворени.

„Имаше паднало дърво на магистралата тази сутрин, затова пътувах 2 часа за да стигна до гарата. Влакът закъсня, а следващият също ще закъснее”, заяви Софи Гаст, турист във Франция.

Учени: Глобалното затопляне ще увеличи силата на ураганите (ВИДЕО)

Катастрофа в покрайнините на Париж пък създаде хаос и попречи придвижването както на желаещите да се евакуират, така и на спасителните екипи. „Камионът е бил издухан от вятъра и шофьорът се е блъснал в дърво. Не е успял да овладее автомобила и е загинал на място. Още 15 души са ранени при пътни инциденти. Разположили сме 13 хиляди и 500 пожарникари, които помагат на хората”, посочи Жералд Дарманен, министър на вътрешните работи на Франция.
Комуникациите в региона Нормандия бяха прекъснати, а над 1 милион души остават и без електричество. Опасното време не подмина и туристическите дестинации.

„Тези условия са безпрецедентни за Франция. Обикновено това е тропическо явление, но сега достигна френските градове. Географски погледнато, тази буря би трябвало да се случва много по-далеч от тук, но планетата е преобърната с главата надолу. Сякаш човечеството сега си плаща за всичко, което е сторило”, подчертава Абдел, турист във Франция.

НАСА изстреля два спътника за проследяване на урагани (ВИДЕО)

По югозападното крайбрежие на Англия бреговата охрана е на крак, след като от морето изплува тяло на жена. Тя все още не е идентифицирана и не е ясно дали е влязла във водата сама, или с група. Стотици каравани бяха запратени в морето, след като скоростта на вятъра достигна над 200 километра в час. Британските власти предупредиха хората да не напускат домовете си, заради градушка с големина на топки за голф. Бурята на подмина също Белгия, Нидерландия и Испания, където има загинали заради повалени от силния вятър дървета.