В населеното място има засилено полицейско присъствие

Напрежение в горнооряховското село Върбица. Хората там заплашиха да блокират изборните секции за днешния балотаж. Причината - според тях, в избирателните списъци са допълнени имената на хора, които никой в селото не познава.

Пред Основното училище в селото се събраха едва петима от около 60-те души, които са се подписали в подписка, в която настояват да няма купен вот. Тоест хората, които са регистрирани и дописани в списъците преди 6 месеца по принципа за уседналостq да не бъдат допускани да гласуват. Но в същото време те имат конституционно право да гласуват, ако всичко е редовно и по закон.

В селото има засилено полицейско присъствие. 

След разговор с полицията намеренията на протестиращите се промениха.

"Разговаряли сме предварително с инициаторите. Предупредихме ги. Те само показват, че само ще протестират и ще изразят недоволство срещу регистрирани лица 14 дни преди изборите. Такива лица все още не са дошли да гласувта, но протестиращите няма да ги възпират", заяви Мариян Лонгинов, началник на РУ на МВР – Горна Оряховица.

"Ние не сме казали, че няма да ги допускаме. Водим граждански протест и искаме да се променят законите за изборния туризъм. Наблюдава се масово да се регистрират хора преди избори в законен срок. Ние не сме съгласни да се регистрират хора, които не са местни и да решават съдбата на нашето село", подчерта Стефка Маркова, протестиращ.

Самата Стефка Маркова заяви, че на нейния адрес също има регистрирани хора, роднини. 

Съдбата на село Върбица е решена от първия тур, но в населеното място се гласува за кмет на общинския център Горна Оряховица. А представители на единия от двата лагера демонстрираха близост с протестиращите. 

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК