По-рано беше съобщено, че на места има проблеми с машините

Точно в 21 ч. от ЦИК обявиха край на изборния ден. След сигналите за проблеми с машините в някои секции в София, от ЦИК са изпратила отговор до Общинската избирателна комисия. Първите синали за проблеми с машинния вот са започнали да постъпват малко след началото на изборния ден. 

Беше съобщено, че има проблеми с машините и, че бюлетините или излизат смачкани, или изобщо не излизат. Много от гласоподавателите са заявили, че са натиснали на машината избора да гласуват и за двата вида кмет – столичен и на район, а в последствие е излязла само едната разписка.

В 47 СИК-ове в страната, 10 от които в София, са преминали изцяло на хартиено гласуване. Според Иван Тодоров, акционер на фирмата, която отговаря за доставката и поддържката на машините причина за проблемите, които възникват при машинния вот е хартията - нестандартна по размер. 

Росица Матева, председател на ЦИК, отказа да коментира изявленията на Тодоров, защото "това е частно мнение". "Не си спомням ЦИК да е дала съгласие за изявление в медиите на ръководството на "Сиела Норма", заяви тя. 

„В случай, че след гласуване на избирател машината отпечата не цяла разписка, или пък излезе смачкана, или изобщо не отпечата разписка, се съставя констативен протокол, който заедно с дефектната бюлетина би трябвало да се приложи към протокола на Секционната избирателна комисия, а на избирателят да му бъде дадена възможност да гласува отново, било то с хартиена бюлетина или с машина. В случай, че в избирателната кутия за машинно гласуване се намери бюлетина, която е празна или не може да се установи желанието на гласуващия, отново ще бъде съставен протокол от Секционната избирателна комисия”, се казва в указанията.

Секциите на територията на Столична община, в които се е преминало изцяло към гласуване само с хартиени бюлетини, до този момент са 8 (от над 1630). На този етап в ЦИК не е коментиран вариант машинния вот да се отменя в цялата община, казват от ЦИК.

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК