На няколко места в германската столица се проведоха възпоменателни церемонии

Германия отбелязва 85 години от трагичните събития през така наречената Кристална нощ. На няколко места в германската столица се проведоха възпоменателни церемонии, а на Бранденбургската врата бяха изписани думите "Никога отново е сега"!

В нощта на 9-и срещу 10-и ноември 1938 година в Берлин и в други големи градове в Германия е извършен фашистки погром. Убити са над 90 души, около 20 хиляди са изпратени в концентрационни лагери. Разрушени са стотици синагоги и еврейски магазини.

ЗАЛОЖНИЧЕСКАТА ДРАМА В ХАМБУРГ: Продължават преговорите с мъжа, който отвлече детето си

След нападението на "Хамас" срещу Израел на 7-ми октомври се наблюдава сериозно увеличение на антисемитските инциденти в Германия. Канцлерът Олаф Шолц заяви, че е "засрамен и възмутен" от вълната посегателства срещу евреи, като предупреди, че Берлин няма да толерира подобна тенденция.

"Евреите са били особено маргинализирани в продължение на векове. Все още и отново и отново. Дори тук, в нашата демократична Германия, дори след посегателството срещу цивилизацията, извършено от германците по време на Холокоста. Това е срамно. Възмущава ме и дълбоко се срамувам. Всяка форма на антисемитизъм трови нашето общество, както сега го правят ислямистките демонстрации и митинги. Ние не толерираме антисемитизма. Никъде. Става въпрос за спазване на обещанието, което беше дадено отново и отново през десетилетията след 1945 г. Обещанието, на което се основава нашата демократична Германия. Обещанието "Никога повече". Ние трябва да спазим това обещание. Не само на думи, но най-вече с действията си", заяви германският канцлер Олаф Шолц.