По думите му връщането на хартиените рецепти може да стане за определен срок и само за антибиотици

Премиерът Николай Денков ще реши казуса с хартиените или електронните рецепти за изписване на антибиотици. Това ще се случи на среща, насрочена за тази седмица със съсловните организации и „Информационно обслужване”. На място ще се обсъди проекторешението на здравния министър Христо Хинков, с което се дава възможност за паралелно издаване на електронна и хартиена рецепта. От Лекарския съюз приветстваха идеята, тъй като те още от началото на месеца настояват за правото да изписват, както електронни, така и хартиени рецепти. 

Хинков: Електронната рецепта намалява прекаленото използване на антибиотици

Здравният министър проф.Христо Хинков обясни, че има възможност самата хартиена рецепта да се електронизира през аптечната мрежа. „Качване от техния дневник за продажби, така че има възможност да се качва хартиената рецепта в НЗИС, което е основното което ни трябва на нас”, каза той.

Д-р Димитър Маджаров, председател на управителния съвет на Българския лекарски съюз, заяви че дигитализирането на хартиените рецепти може да се извършва в аптеката. „Не казваме че това трябва да се случи в масовия вариант, но поне 70 – 80 - 90% дигитални рецепти може да бъдат по този начин”, каза той.

Редактор: Цветина Петкова