Те били в една и съща детска градина

Тежки симптоми на натравяне или вирус повалиха 15 деца от една и съща група в детска градина в Пловдив. Десет от тях са получили помощ в болница, а три са били в по-тежко състояние. Децата са на възраст около 4 години и са закарани в Клиниката по инфекциозни болести.

Филийка с яйчен пастет закусили всички деца от групата във вторник сутринта. Първото от тях развило симптомите минути по-късно.

„Дечицата са с повръщане. Първото проявява симптома във вторник сутринта. Следва едно на обяд, а останалите три-четири в следобедните часове”, коментира директорът на ДГ „Славей” Любка Биволарска.

Така, до края на деня, всички деца от групата започнали да повръщат. Милен Хунев е баща на едно от тях. Обадили му се по спешност да прибере момченцето си от градината, защото и то проявило симптомите.

След като яли дюнери: 20 деца са приети в болница в Карлово с натравяне

„Личната лекарка ни изписа лекарства и ни каза, ако продължи да повръща, да отидем в Спешното отделение. Към 20 ч. отидохме във ВМИ, където му поставиха инжекция и ни препратиха към Инфекциозна болница. Там ни потвърдиха, че е с леко хранително натравяне”, обясни Хунев.

В Инфекциозната клиника снощи са били докарани още деца от групата. „През спешния кабинет са преминали около десет деца. Три от тях са оставени на болнично лечение. Основно, оплакванията при тях са гадене, повръщане, диарични изхождания и висока температура. Децата, които са оставени в болницата, не са в тежко състояние”, заяви дежурният лекар Симона Златанова.

Директорката на детската градина обясни, че вчера сутринта всички шест групи, включително и яслената, са консумирали една и съща закуска, но в останалите групи няма оплаквания.

„Категорично става въпрос само за една единствена група до този момент. Силно се надяваме да бъде ентеровирус, но това ще го докажат проверките”, допълни Биволарска.

Инспекторите от Агенцията по храните и служителите на Регионалната здравна инспекция влязоха на проверка в градината. Те не изключват възможността наистина да става дума за сезонен вирус, а не за хранително натравяне.

„Всичко е възможно. Ще бъде взета проба от персонала. Тепърва сега уточняваме какво е било менюто вчера и предния ден. Разполагаме с информация, че има и други деца, които може би са били с такива симптоми”, посочи инспекторът в РЗИ-Пловдив Васил Георгиев.

„Ще проверим здравните книжки на персонала, както и суровините, и готовите продукти. Би трябвало да бъдат оставени проби от храната, които ще занесем за изследване”, увери експертът в Агенцията по храните – Пловдив Станимира Чавдарова. Взетите днес проби ще са готови до три дни.