Те са на възраст около 4 години

Хранително отравяне или вирус? Каква е причината 15 деца от една и съща детска градина в Пловдив да получат симптоми на повръщане? 10 от тях са били прегледани в болница. Децата са на възраст около 4 години. Три от тях са настанени в клиниката по инфекциозни болести, а състоянието им вече е стабилно. Здравните власти и Агенцията по храните започнаха спешна проверка в детското заведение.

15 деца от Пловдив са със симптоми на хранително натравяне, 3 са приети в болница

Вирусна инфекция, а не хранително натравяне е най-вероятната причина за повръщането на децата от пловдивска детска градина. Това сочат първоначалните данни на Агенцията по безопасност на храните. В градината при проверката не са открити продукти с изтекъл срок на годност или от нерегламентиран производител. Взети са проби от контактните повърхности в кухнята. Към момента обаче няма констатирани несъответствия, твърдят от Агенцията по храните.

От общо шест групи, които са яли от храната в детската градина, само в една децата проявили симптоми на натравяне. „На 99% съм сигурен, че става въпрос за вирус”, каза д-р Чавдар Чавдаров, който е инспектор в БАБХ-Пловдив.

С NOVA  се свърза баща на дете, който пожела да остане анонимен. Неговото дете е повръщало поне 10 пъти. Според родителя причината за това били гъби, които малчуганите яли в детската градина. По думите му единственото дете в групата, което не е яло гъбената каша, е здраво. Давана е гъбена каша, призна директорът на ДГ „Славей” Любка Биволарска. Тя заяви, че това не се случва за първи път, но категорично ще е за последен.

След като яли дюнери: 20 деца са приети в болница в Карлово с натравяне

Майка на едно от децата, които в момента са в болница, се е свързала с директорката на градината, за да отхвърли съмненията за хранително натравяне. „Изследването, кръвната картина и лекуващият лекар на детето в Инфекциозно отделение са категорични, че се касае за вирусна инфекция по думите на майката. Според мен е употребен страхът на родителите”, каза Биволарска.

Четири от децата от въпросната група днес са на детска градина.

Повече гледайте във видеото.