След гласуването ГЕРБ-СДС и ДПС напуснаха пленарната зала

Народното събрание отхвърли законопроекта за отпадане на дерогацията в срок от три дни. Предложеният Закон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, е с вносител народният представител Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. Той бе отхвърлен с 94 гласа "за", 55 "против" и 61 "въздържал се". 

Скандалите около дерогацията на руския петрол започнаха още преди да се стигне до гласуването в  НС. Тази сутрин в МС имаше заседание на Съвета по сигурността на тема дерогация, но партньорите в управлението напуснаха.

Денков: По-скорошното премахване на дерогацията носи риск за рафинерията и цените на горивата

Час и половина след началото на Съвета по сигурността ГЕРБ го напуснаха с обяснението, че некоалиционните им партньори от ПП-ДБ умишлено не искат бърз край на дерогацията. Така защитавали интересите на „Лукойл“. Малко по-късно ги последваха от ДПС.

Пеевски: Ще подадем сигнали до прокуратурата и ДАНС за нарушаване на санкциите за Русия

Кирил Петков остана до края на срещата и обясни, че ако се приеме решението за незабавно спиране на внос на руски петрол, цените ще тръгнат нагоре, а горивата ще свършат бързо. Затова предложиха нова дата – 1 март 2024 г., което съвпада д ротацията на премиерския пост.

Петков: Отпадане на дерогацията преди 1 март носи реален риск за цените и доставките

Докладите на службите също показвали, че трябва време да се намери заместител на руската суровина, обясни премиерът Денков. Малко по-късно ПП-ДБ внесоха своя версия на законопроекта в НС. В него е записано, че дерогацията приключва не по-рано от 1 март 2024 г. и не по-късно от 15 март следващата година.

Преди края: Представителите на ГЕРБ-СДС напуснаха Съвета по сигурността при премиера

А предложението на Делян Добрев това да стане в тридневен срок беше отхвърлено в пленарната зала. Дебатите преминаха в обвинения кой защитава руските интереси. Добрев не взе думата, за да представи предложенията си. А от ГЕРБ отново поставиха въпроса дали има заобикаляне на санкциите.

Докато не бъде взето друго решение, дерогацията остава в сила до 1 октомври 2024 г.

Предложението за отпадане на дерогацията скара ДПС и ПП, поискаха се две оставки на министри

След гласуването ГЕРБ-СДС и ДПС напуснаха пленарната зала. 

По-късно от Министерския съвет съобщиха, че правителството е приело решението, взето на днешното извънредно заседание на Съвета по сигурността към МС за рисковете при предсрочно прекратяване на дерогацията, предоставена от Съвета на ЕС, за внос и преработка на петрол и петролни продукти от руски произход от рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. Решението на кабинета ще бъде представено на Народното събрание за сведение, съобщиха от МС.

Източник: Десислава Антова, БТА