"Министър Калин Стоянов не изглеждаше притеснен човек, който се бои за поста си", допълни той

„Безпрецедентно за пръв път фенове на толкова много футболни клубове се събират заедно – около 4 хил. души. Първоначално всичко изглеждаше мирно, имаше скандирания за оставка на президента на футболния съюз и след като се стъмни, изведнъж всичко се промени. Ние видяхме, че феновете на различни клубове сякаш бяха обединени. Те отричат версията, че между тях е пламнал конфликт, който се е пренесъл към полицията”. Това заяви журналистът от NOVA Стоян Нешев, който присъства на снощния протест в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Калин Стоянов: Не приемам действията на единици служители, които превишиха правата си, назначена е проверка

Той разказа, че е имало предупреждения преди да бъде пуснато водното оръдие да се внимава, защото протестиращите са хвърляли най-различни неща по полицията – камъни, паркинг-колчета. „Полицаите много бързо реагираха и включиха водното оръдие. Феновете се радват, че са се обединили за каузата за оставката. Вероятно провокатори са влезли сред протестиращите”, обясни Нешев. По думите му на първа линия са били полицаи с жилетки „Антиконфликт”, които не са били въоръжени. Въпреки това ултраси са повишили напрежението сред протестиращите.

По сведения на полицаите, ако не е било употребено водното оръжие, София е могла да бъде подпалена. „Направи ми впечатление, че имаше много непълнолетни, които се скриха по малките улички”, каза Нешев и уточни, че те не толкова сериозно, но са провокирали полицията в парковете сред други хора. Много млади хора, не само от София, но и от Варна, Пловдив са били в тъмната част на деня сред провокиращите полицията, каза Нешев и обясни, че според него е имало добра организация в страната.

Синдикатите на МВР подкрепят полицаите, но признават за някои грешки

Според Нешев вчера вътрешният министър Калин Стоянов не е изглеждал смутен и не е очаквал да има драма при протеста. Въпреки подкрепата от синдиката на МВР за действията на полицаите, той смята, че някои полицаи са си превишили правата. "Министър Калин Стоянов не изглеждаше притеснен човек, който се бои за поста си", допълни журналистът Стоян Нешев.